Рада підтримала ліквідацію "майданчиків Яценка", через які "слуги народу" проходили поліграф

05 грудня 23:38

Між першим і другим читанням депутати подали понад 1000 поправок до законопроекту.

 

Верховна Рада підтримала у другому читанні і в цілому законопроект, спрямований на ліквідацію корупційної схеми при оцінці вартості нерухомості, також відомої як "майданчики Яценка". За проект закону №2047-Д у четвер, 5 грудня, проголосували 338 народних депутатів, передає "Економічна правда".

Саме з розглядом цього законопроекту в профільному комітеті пов'язаний корупційний скандал у фракції "Слуги народу": депутатам нібито пропонували по 30 000 доларів за провал голосування. У зв'язку з цим керівництво фракції ініціювало перевірку членів комітету на поліграфі.

Представляючи законопроект, народний депутат від "Голосу" Ярослав Железняк повідомив, що між читаннями парламентарії внесли 1001 поправку, 116 з яких були враховані повністю або частково. Зокрема, Рада підтримала поправку Олексія Гончаренко з "Європейської Солідарності", яка передбачає безкоштовний доступ, внесення та перевірку інформації в Єдиній базі ФДМ на безоплатній основі.

Після того, як президент підпише ухвалений Верховною Радою закон, і він набере чинності, так звані авторизовані електронні майданчики зникнуть з процесу подання звіту оцінювачами до Єдиної бази даних звітів про оцінку. Тобто, послуги майданчиків "Реєстр оцінки", "Оцінка.online", "Експрес-оцінка" і "Професійна оцінка", які пов'язують з народним депутатом Антоном Яценком, більше не знадобляться продавцям об'єктів нерухомості.

Також закон передбачає спрощення процедури оцінки нерухомості з 1 січня 2020 року. Громадяни зможуть отримати довідку про автоматичною оцінкою об'єкта нерухомості з Єдиної бази Фонду держмайна без залучення оцінювача, що вимагалося раніше. Однак до послуг оцінювача громадянин може звернутися, якщо він не погодиться з оцінкою, сформованою автоматично. При цьому різниця між автоматично сформованою ціною і ціною, встановленою оцінювачем, не повинна перевищувати 25%.

Безкоштовний доступ до Єдиної бази для перевірки довідок і звітів про оцінку нерухомості отримають нотаріуси.

Згідно з чинним законодавством, усі продавці або покупці нерухомості зобов'язані звіряти ціни на квартири, приміщення, будинки і землю з електронною базою Фонду державного майна, щоб унеможливити заниження оціночної вартості об'єктів. Відповідну норму було включено до Закону про держбюджет на 2018 рік.

Незабаром з'явилися компанії-посередники, які забезпечували доступ до електронної бази ФДМ. Їхні бенефіціаром ЗМІ називають народного депутата Антона Яценка.

"Майданчики Яценка" просто пересилали дані між оцінювачем і базою ФДМ, отримуючи за кожну операцію від 500 до 1800 гривень. За попередньою оцінкою, "майданчики" заробляли 1 млн гривень на день.