Рада 7-9 листопада може наблизити децентралізаційну реформу до завершення – експерт

06 листопада 17:39

До порядку денного пленарних засідань включені законопроекти про розширення повноважень ОТГ, ефективне планування території та фінансування ОТГ.

 

Об'єднані територіальні громади вже показали свою ефективність, але їм необхідна підтримка на законодавчому рівні. Про це у своїй статті для DT.UA пише Іван Лукеря, експерт групи "Реформа децентралізації" Реанімаційного пакету реформ.

"За результатами дев'яти місяців 2017 року надходження до місцевих бюджетів України від плати за землю становили 19,9 млрд грн. Найбільше зростання таких надходжень зафіксовано в об'єднаних територіальних громадах - на 20,2%", - пише автор.

На думку автора, необхідно вдосконалювати законодавство.

"На виконання головного принципу децентралізаційної реформи і забезпечення повсюдності місцевого самоврядування уряд подав до парламенту Законопроект №7118 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо управління земельними ресурсами в межах території об'єднаних територіальних громад", - вважає автор.

"З метою мінімізувати всі ризики і надати можливість громадам здійснювати ефективне планування всіх своїх територій, у Верховній Раді України зареєстровано Законопроект №6403 "Про внесення змін до Закону України "Про регулювання містобудівної діяльності", - додав автор.

"Фінансування об'єднаних територіальних громад. Навесні парламент спростив механізм створення ОТГ, ухваливши Законопроект №4772 про приєднання територіальних громад. Проте Закон не запрацює без урегулювання питання фінансування створених ОТГ. Тому необхідно терміново ухвалити технічний Законопроект №4773 "Про внесення змін до Бюджетного кодексу України (щодо добровільного приєднання територіальних громад)", який надасть новоствореним громадам право мати прямі міжбюджетні відносини", - пише автор.

Детальніше про необхідні законодавчі зміни читайте в матеріалі Івана Лукеря "Парламент і громади: як кожного року втрачається 15 млрд грн" в тижневику "Дзеркало тижня. Україна".