Путін заявив, що Україна залишиться без газопостачання, якщо не продовжить договір на транзит

27 квiтня 16:44

Не буде транзиту газу, не буде й реверсних поставок, сказав президент РФ на прес-конференції.

 

Президент Російської Федерації Володимир Путін заявив про те, що Україна залишиться без газопостачання, якщо не буде продовжено договір про транзит газу. Про це він повідомив на прес-конференції за підсумками візиту до Китаю, інформує "УНІАН".

Путін задався питанням, чи буде підписано договір на транспортування російського газу після обрання нового президента України, підкресливши – якщо не буде транзиту газу, не буде й реверсних поставок.

"Адже реверс – він же віртуальний. Наш газ, який йде в Західну Європу, газова труба з радянських часів як влаштована? Там від транзитної газової труби йдуть відгалуження на всю Україну. Це абсолютно відома для професіоналів річ", - заявив президент РФ.

При цьому Путін стверджує, що Україна отримує газ "вдвічі дорожче", ніж могла б отримувати. Він нагадав, що його куму Віктору Медведчуку і представнику "Опозиційної платформи – За життя" Юрію Бойку говорили, що у випадку переходу на прямі поставки російський газ буде дешевше на 25%.

Зазначимо, що газовий контракт, який регулює транзит газу РФ по території України, завершується 31 грудня.

Як повідомлялося, 21 січня в Брюсселі завершилися тристоронні переговори щодо транзиту газу із РФ до Євросоюзу через ГТС України після 2019 року. "Нафтогаз" і Єврокомісія наполягають на збереженні транзиту й підписанні нового договору, який відповідає європейському енергетичному законодавству. Наразі наступна зустріч планується на травень.

Детальніше про переговорні позиціії сторін читайте в матеріалі Алли Єрьоменко у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".