Путін хоче продавати вугілля Україні

09 грудня 16:28

Продаж вугілля Україні стане кроком у відповідь на відновлення електропостачання заводу Фірташа в Криму.

 

Російський президент Володимир Путін доручив уряду відновити продаж вугілля в Україну.

"Вони (Україна) хоч і одну, але все-таки одну гілку (подачі електроенергії в Крим) включили. Відновити потрібно поставки вугілля", - сказав Путін на нараді з членами уряду.

При цьому президент Росії доручив відмовитися від електроенергії для Криму.

"Наскільки я знаю, таких начебто контрактів немає, але треба подивитися, щоб нікого не ставити в скрутне становище і заздалегідь попередити, що з такого-то часу електроенергія нам взагалі не потрібна", - зазначив президент, додавши, що "у принципі вона не потрібна і зараз, за великим рахунком, якщо використовувати пересувні генеруючі потужності".

При цьому він додав, що "українські партнери відновили (постачання електроенергії), то, добре, візьмемо і, відповідно, у відповідь потрібно відновити постачання вугілля на Україну".

21 листопада окупований Крим був повністю знеструмлений в результаті підриву пошкоджених електроопор в районі Чаплинки Херсонської області. Ці ЛЕП постачали Крим електроенергією. У відповідь Росія припинила продаж в Україну вугілля.

4 грудня прем'єр-міністр Арсеній Яценюк повідомив про необхідність підключити одну з ліній в Крим. "Мова може йти виключно про відновлення постачання електроенергії для того, щоб забезпечити Херсонську область і щоб не допустити техногенну аварію на "Титані" і на содовому заводі. У нас є так звана лінія на "Титан" загальною потужністю 200 МВт", - сказав він.

6 грудня лідер кримськотатарського народу Мустафа Джемілєв після зустрічі з президентом повідомив, що поставки електроенергії в Крим можуть бути відновлені в обсязі не більше 200-250 МВт.

У ніч на 8 грудня лінія електропередач Каховський-Титан була підключена до електроенергії.