Путін "дозволив" подати в суд на Україну через "борг Януковича"

09 грудня 17:13

Росія після відмови брати участь у реструктуризації українського боргу спробує в суді домогтися його повернення. Путін дав добро.

 

Президент РФ Володимир Путін дозволив міністру фінансів Антона Сілуанова через суд вимагати від України повернення $ 3 млрд за єврооблігаціями - так званого "боргу Януковича".

"Ну, гаразд, добре, подавайте в суд", - сказав Путін після того, як вислухав звіт міністра про ситуацію з виплатою українського боргу.

Раніше сьогодні Силуанов повідомив, що Москва після закінчення 10-денного терміну має намір звернутися до суду, якщо 20 грудня - в офіційну дату погешения боргу в $ 3 млрд за єврооблігаціями - Україна не виплатить ці кошти.

При цьому глава Мінфіну РФ визнав, що, викупивши у 2013 році українські єврооблігації на ринку, Росія "по суті, простягнула руку допомоги" режиму Януковича, оскільки ніхто більше не хотів давати йому в борг.

Втім, щоб Росія змогла "відстоювати свої інтереси в суді", Москві ще необхідно отримати офіційне рішення МВФ про статус українського боргу (суверенний або приватний). Силуанов повідомив, що представникам РФ в МВФ дано доручення поставити перед фондом відповідне питання.

Напередодні стало відомо про те, що МВФ вирішив змінити правила, щоб продовжити кредитувати Україну. Завдяки цьому рішенню, Москва втратить право суверенної кредитора зупинити отримання Києвом наступних траншів кредиту МВФ.

Глава Мінфіну РФ заявив про те, що це рішення "не можна назвати інакше, як поспішним і упередженим". Раніше він вже висловлював переконання, що це робиться виключно на догоду політиці" і для того, "щоб заморозити платежі України перед РФ".

"Вчора відбулося рішення МВФ, яке змінило базові умови підходу фонду до врегулювання заборгованості країни перед кредиторами, комерційними та суверенними... Зараз МВФ, виходячи з прийнятого рішення, буде оцінювати, наскільки кредитор - ми прийняли всі заходи, щоб врегулювати всі питання країни-позичальника і наскільки приймали всі рішення для цього", - сказав міністр.

Як відомо, на відміну від інших кредиторів, Росія відмовилася взяти участь в реструктуризації боргу України, зажадавши повернення коштів повному обсязі і обіцяючи подати в суд, якщо їх не отримає. Київ заявив про готовність до судових розглядів.