Провідні країни світу не готові до нової економічної кризи — екс-глава Мінфіну США

19 червня 12:58

Саммерс попередив про небезпеку прискорення темпів інфляції.

 

Розвинені країни в належній мірі не підготовлені до чергової рецесії економічно і політично, і центробанкам слід остерігатися підвищення процентних ставок, що нещодавно було зроблено у США, просто щоб трохи зупинити інфляцію. Про це попередив колишній міністр фінансів США Лоуренс Саммерс, пише ЕП з посиланням на Bloomberg.

"Наслідки нового економічного спаду перевершать і значно перевищать будь-які несприятливі наслідки, пов'язані з прискоренням інфляції до рівня трохи вище 2 відсотків", - заявив Саммерс.

Саммерс виступив з такою заявою, в той час як найвпливовіші регулятори світу починають відмовлятися від екстраординарної підтримки, яку вони надають економіці своїх країн з початку фінансової кризи 10 років тому.

Федеральна резервна система США минулого тижня підвищила процентні ставки на чверть процентного пункту і просигналізувала про прискорення темпів посилення монетарної політики в майбутньому, а ЄЦБ оголосив, що приступить до згортання програми викупу облігацій.

Саммерс сказав, що процентні ставки навряд чи повернуться до історичного мінімума до чергової рецесії, у зв'язку з чим центробанки не зможуть відреагувати з тією силою, яка буде необхідна для ефективної боротьби зі спадом.

Новий спад посилить популізм і протекціонізм, який набирає обертів у багатьох країнах розвиненого світу, додав він.

"Надзвичайно важливо якомога довше уникати в осяжному майбутньому чергового економічного спаду", - сказав Саммерс, закликаючи центробанки поряд з їх стандартними повноваженнями по забезпеченню цінової стабільності проводити політику підтримки максимально стійкої повної зайнятості.

Повідомлялося, що Федеральна резервна система США 13 червня прийняла рішення підвищити процентну ставку по федеральних кредитних коштах на 25 базисних пунктів, до 1,75-2%. У березні ФРС також підвищила ставку на 0,25 п. п. ФРС послідовно підвищує базову ставку з кінця 2015 року. До цього вона сім років трималася на мінімальному рівні. Результатом підвищення ставки зазвичай є зміцнення курсу долара.

Як писало DT.UA, підвищення процентної ставки американської ФРС до 0,75% може вдарити по українській економіці, скоротивши бізнесу і банкам доступ до іноземних інвестицій і кредитів.

ФРС в 2016 році підвищила базову процентну ставку до 0,5-0,75% з попереднього значення 0,25-0,5%.