Продажем газу, що належить "Нафтогазу", розпоряджалася особа без повноважень — ЗМІ

18 березня 12:01

 

Голова "газового дивізіону" "Нафтогазу" Андрій Фаворов лобіює особливі умови для купівлі газу для своїх чи то колишніх, чи то все ще "рідних" підприємств". На думку журналістів, саме Фаворова мав на увазі головний виконавчий директор НАК "Нафтогаз" Юрій Вітренко, розповідаючи про корупційні схеми, що досі працюють у НАК, пише видання VectotNews.

"Громадянин США Фаворов відомий як співвласник одного з найбільших газових трейдерів - групи "Енергетичні ресурси України... За версією Вітренка, саме після приходу в "Нафтогаз" Фаворова, тобто з 4 кварталу 2018 року, продаж газу з газових сховищ ведеться в деяких випадках за корупційною схемою. Принаймні, так стверджується в службових записках наглядової ради компанії. Також, на думку одного з директорів НАК, у компанії спостерігається реальний конфлікт інтересів новопризначеного керівника газового напрямки НАК Андрія Фаворова, оскільки неодноразово були задокументовані факти продажу "нафтогазівського" газу компанії "ЕРУ Трейдинг", якою раніше керував Фаворов, за заниженими цінами", - пишуть журналісти.

Також автори статті підкреслюють, що певний час у Фаворова немає взагалі ніяких повноважень розпоряджатися чим-небудь у "Нафтогазі", оскільки він перебував у статусі консультанта. І, тим не менш, він все одно віддавав накази, наприклад - керівництву компанії ГК "НАфтогаз Трейдинг", через яку здійснювався продаж газу комерційним споживачам.

"Майже місяць (!) Фаворов взагалі не зрозуміло на яких підставах давав розпорядження і "Нафтогаз Трейдингу", та іншим учасникам "дивізіону". Справа в тому, що Андрій Фаворов отримав свій новий кабінет, і почав проводити в ньому різні наради ще в кінці листопада 2018 року, але офіційно такі повноваження він отримав лише з 22 грудня 2018 року. А до цього Фаворов був просто... консультантом! Тобто людина прийшла, і на правах консультанта почала "будувати" весь газовий бізнес в НАК, чітко вказуючи, кому і за якою ціною продавати газ", - пишуть журналісти.