Приватизація компаній енергогенерації і обленерго позитивно вплине на вугільну галузь України, - експерт

21 вересня 15:12

Глава альянсу "Нова енергія України" Валерій Боровик вважає, що в оголошених сьогодні ФДМ умовах приватизації генеруючих енергокомпаній та обленерго немає перешкод для інвесторів.

 

"Вимога закуповувати вітчизняне вугілля може бути виконана, якщо іноземний інвестор укладе довгострокові угоди з приватними або державними шахтами на поставку вугілля, або піде на приватизацію у складі консорціуму з приватними вугільними об'єднаннями", - відзначає В. Боровик.

Експерт зазначає, що зобов'язання із закупівлі вугілля позбавлять Україну імпорту іноземного вугілля і переведення вугільних енергоблоків на дорогий російський газ. "Це вкрай важлива ініціатива в сфері газової війни з Росією, що нині розгортається", - вважає він.

В. Боровик нагадав, що за п'ять років - з 2012 по 2017 рік - Україна планує скоротити закупівлі газу в РФ з 41 до 12 млрд кубометрів. Очікується, що за рахунок переходу електроенергетики та металургії на вугілля споживання російського газу буде скорочено на 8 млрд кубометрів.

"Перехід генерацій на вугілля і відмову від використання газу - це частина енергетичної стратегії України, тому ця вимога Фонду держмайна лежить повністю у сфері останньої політики української влади", - говорить експерт.

Нагадаємо, що голова Фонду держмайна Олександр Рябченко заявив, що Кабінет міністрів затвердив умови конкурсу з продажу "Київенерго" і "Західенерго". Для того, щоб взяти участь у приватизації генерацій учасник конкурсу повинен забезпечити постачання не менше 70% вугілля з українських вугільних шахт.