"Приватівці" незаконно перереєстрували зерновий термінал – Нацбанк

13 лютого 12:00

Майновий комплекс перебував у заставі НБУ за кредитами рефінансування.

 

Компанія "Агротерминал Логістик", яка пов'язана з колишніми власниками "Приватбанку" Ігорем Коломойським і Геннадієм Боголюбовим, повернула у свою власність термінал "Бориваж", який розташований в Одеській області. Про це повідомляє прес-служба Національного банку України.

Комплекс перебував у заставі Нацбанку за виданими кредитами рефінансування.

Повернення комплексу стався не в судовому порядку, а шляхом перереєстрації цього майна комунальним реєстратором "Агентство реєстраційних послуг".

В НБУ нагадують, що під цю заставу банк отримав кредит від НБУ, який досі не погасив. Колишні власники "Приватбанку" з вересня 2017 року почали в судовому порядку оспорювати договір іпотеки.

У липні 2018 року справу передали до Верховного суду, який ухвалив рішення на користь Нацбанку і залишив майно у власності. Тому, вважають в НБУ, перереєстрація майнового комплексу відбулася незаконно.

"Національний банк обурений незаконними діями представників ТОВ "Агротерминал Логістик" та державного реєстратора, наслідком яких може стати нанесення багатомільярдних збитків державі. 11 лютого Національний банк подав відповідну скаргу на дії реєстратора в Комісію по розгляду скарг у сфері державної реєстрації при Міністерстві юстиції", - повідомив начальник управління претензійно-позовної роботи Нацбанку Віктор Григорчук.

Раніше повідомлялося, що активи колишніх акціонерів "Приватбанку" залишаються замороженими рішенням суду Лондона.

4 грудня у Високому Суді Лондона було винесено офіційне рішення у справі за позовом "Приватбанку" до його екс-власників - Ігорю Коломойського і Геннадія Боголюбова. Суддя надав дозвіл банку на оскарження рішення суду першої інстанції з питання юрисдикції.

21 грудня 2016 року "Приватбанк" перейшов у державну власність. Держава отримала 100% в його капіталі, фінустанову було докапитализировано на суму 116,8 млрд грн. В кінці червня 2017 року Кабмін вирішив докапіталізувати банк ще на 38,5 млрд гривень на підставі пропозицій НБУ та висновку незалежного аудитора - компанії EY.