За відсутності реформ темпи зростання залишатимуться мізерними — експерти СБ

11 лютого 14:33

При поточних темпах економічного зростання, які ледь перевищують 3% на рік, для виходу на поточний рівень доходів Німеччини Україні знадобиться майже сотня років.

 

Україна вже зробила кілька важливих кроків на шляху економічних перетворень. По-перше, на думку експертів, у нашому розвитку нам допоможе підписання Угоди про вільну торгівлю з Євросоюзом, яка може стати "інституційною парасолькою", що сприяє модернізації економіки нашої країни. Завдяки цій Угоді значно полегшиться порівняно з минулим ухвалення законів і нормативних документів та реформування непрозорої практики.

Про це у своїй статті для DT.UA пише Юлія Самаєва. По-друге, за її словами, Україна вже досягла певних успіхів у реформуванні своїх економічних інститутів і реалізації структурних реформ. Зокрема, протягом останніх років було оптимізовано ділове середовище в країні, запроваджено ключові інструменти протидії корупції та вжито рішучих заходів з очищення банківської системи. По-третє, на переконання експертів, уже реалізовані структурні реформи спонукають економіку до перерозподілу ресурсів на основі ринкових цін.

"Звісно, йдеться лише про початкові етапи реформування, старт перетворень уже відбувся, і це, безумовно, позитивний сигнал, але темп варто пришвидшити, а реформи поглибити, аби досягти успіху. За даними дослідників, при поточних темпах економічного зростання, які ледь перевищують 3% на рік, для виходу на поточний рівень доходів Німеччини Україні знадобиться майже сотня років. Реалістичне усвідомлення цієї динаміки має стати для нас важливим стимулом до продовження реформ і переходу до ринкової економіки", - зазначає оглядач.

Експерти переконані, що за відсутності реформ темпи зростання, скоріше за все, залишатимуться мізерними. Якщо ці тенденції збережуться, потенційний приріст виробництва в Україні буде, за оцінками дослідників, близьким до нуля, а зростання потенційної продуктивності компенсуватиметься зменшенням внесків праці та капіталу. На думку експертів Світового банку, розвертання цих тенденцій у зворотний бік - необхідна умова для початку економічного зростання. Самі по собі ці тенденції на протилежні не зміняться.

Детальніше про те, як прискорити ріст української економіки, читайте в статті Юлії Самаєвої "Швидше, вище, сильніше!" у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".