Президент Ірану чекає зняття санкцій протягом місяця

16 грудня 19:40

Іран готовий продавати свою нафту при цінах нижче 30 доларів. Чекає скасування санкцій найближчим часом.

 

Іран розраховує на зняття санкцій, пов'язаних з ядерною проблемою, наприкінці грудня або в січні, заявив президент країни Хасан Рухани.

"Ми повинні зробити заключні кроки протягом двох тижнів. І тоді санкції будуть зняті протягом іранського місяця Дей", - сказав він. Цей місяць стартує 22 грудня і завершується 21 січня.

За словами Рухани, "іранська економіка виявиться вільної від санкцій і буде відкрита до співпраці зі всім світом".

Раніше міністр нафти Ірану Биджан Зангане заявив, що Тегеран, повернувшись на нафтовий ринок після зняття економічних санкцій, зможе торгувати нафтою і при цінах нижче 30 доларів за барель.

Міжнародне рейтингове агентство Moody's Investors Service прогнозує, що нафта марки WTI в 2016 році буде коштувати 40 доларів за барель, Brent – 43 долари. "ОПЕК продовжує видобувати нафту без обмежень, оскільки вони борються за частку на ринку, посилюючи ситуацію на перенасиченому ринку. Росія також істотно збільшила виробництво, і при знятті санкцій з Ірану в 2016 році ринок може бути заповнений ще більш значними поставками", - зазначив експерт. Moody's попереджає, що постачання нафти з Ірану можуть збігатися або навіть перевершити очікуване скорочення обсягів видобутку в США.