Прем'єр Греції винесе на референдум питання про відмову від євро

20 вересня 06:00

Прем'єр-міністр Греції Георгіос Папандреу має намір винести на референдум питання про вихід країни з єврозони і повернення національної валюти. Таке рішення було прийнято під тиском зарубіжних кредиторів і громадян країни, незадоволених заходами жорсткої економії, пише грецька газета Kathimerini.

 

Г.Папандреу розраховує, що підсумки всенародного голосування дозволять уряду успішно продовжити подолання дефіциту бюджету та погашення зовнішнього боргу за рахунок непопулярних серед населення Греції заходів.

Законопроект про референдум з питання можливої відмови Греції від євро буде внесено на розгляд парламенту країни у найближчі дні.

Члени уряду обговорили референдум на екстреному засіданні у неділю, 18 вересня. Міністр внутрішніх справ Харріс Кастанідіс висловив думку, що якщо греки проголосують за повернення до національної валюти, у країні доведеться оголошувати дострокові вибори. Міністр сільського господарства Костас Скандалідіс закликав референдум не проводити, а відразу перейти до дострокових виборів.

Як повідомлялося, у понеділок, 19 вересня, міжнародні кредитори Греції - Євросоюз та МВФ - надали владі країни список із 15 заходів зі скорочення бюджетного дефіциту, реалізацію яких необхідно прискорити, щоб Греція змогла отримати наступний кредитний транш за програмою фінансової допомоги на 110 млрд євро.

Згідно з документом Греція повинна провести скорочення бюджетників, урізати або хоча б заморозити зарплати держслужбовців і скоротити витрати на охорону здоров'я. Окрім того, ЄС і МВФ наполягають на підвищенні тарифів на теплову енергію, ліквідації збиткових держпідприємств і прискоренні програми приватизації.