Позичальники скоро зможуть реструктуризувати іпотечні кредити у валюті — ФГВФО

25 червня 14:24

За оцінками Фонду, в Україні майже половина іпотечних кредитів в іноземній валюті проблемні.

 

Фізичні особи, у яких є проблемні іпотечні кредити у валюті, можуть реструктуризувати такий кредит, а також відновити свою платоспроможність. У жовтні починає діяти Кодекс України за процедурами банкрутства, який передбачає процедуру відновлення платоспроможності фізособи. Про це передає прес-служба Фонду гарантування вкладів фізичних осіб (ФГВФО) з посиланням на директора департаменту управління активами Фонду Ольгу Білай.

Вона зазначила, що в Україні майже половина іпотечних кредитів в іноземній валюті є проблемними, так як через значну девальвацію гривні з моменту їх оформлення, позичальники втратили здатність обслуговувати свої зобов'язання.

Зараз реструктуризацію здійснюють не всі банки, проте з моменту введення в дію Кодексу всі клієнти банків, у яких є проблемний іпотечний кредит, можуть його реструктуризувати. У ФГВФО вважають, що таким чином, можна відновити кредитну історію позичальників, які з об'єктивних причин не могли обслуговувати свої борги, і очистити ринок іпотечного кредитування від непрацюючих кредитів і відновити його роботу.

Білай підкреслила, що скористатися механізмом реструктуризації можуть і боржники банків, які ліквідуються. ФГВФО розробив уніфіковану процедуру змін умов погашення іпотечних кредитів в іноземній валюті. Додаткові переваги, які отримують позичальники неплатоспроможних банків на період реструктуризації - це суттєве зниження процентної ставки до 0,01% і напрямок платежів на погашення кредитної заборгованості, так званого "тіла кредиту", а не процентів та штрафів. Крім того, продаж прав вимоги за кредитними договорами, заборгованість за якими була реструктуризована, здійснюється в останню чергу. Термін реструктуризації не може перевищувати термін ліквідації неплатоспроможного банку.

Ті боржники банків, що ліквідуються, які скористаються пропозицію Фонду, матимуть додаткові переваги при проведенні реструктуризації в процедурі банкрутства. Зокрема, погашення "тіла кредиту" у період реструктуризації Фондом в подальшому збільшить розмір прощення боргу Кодексу України щодо процедур банкрутства та зменшить розмір платежів на користь кредитора.

Нагадаємо, що ФГВФО змінив підхід до продажу прав вимоги за кредитами фізичних осіб, забезпеченими іпотекою.