Повернення кримських активів "Нафтогазу" не згадується в протоколі – Вітренко

21 грудня 16:00

Сьогодні був оприлюднений протокол домовленостей щодо транзиту газу.

 

Питання повернення активів НАК "Нафтогаз України" в окупованому Росією Криму не згадується у тристоронньому протоколі щодо транзиту газу. Як зазначив виконавчий директор компанії Юрій Вітренко, НАК продовжить добиватися від РФ компенсації за кримські активи.

"Щодо арбітражу за активами в Криму, які належать групі "Нафтогаз"... Ніяк вони не згадуються в цьому протоколі. Це окремий процес. Його стороною є держава РФ, яка відповідає за цим позовом. І в протоколі про це немає згадок", – сказав він на брифінгу в Києві.

Як повідомлялося, сторони домовилися, зокрема, про виплату "Газпромом" грошима $ 2,9 млрд за рішенням Стокгольмського арбітражу, транзит на 5 років із можливістю пролонгації ще на 10 років, відкликання нових зустрічних позовів з арбітражу, збільшення тарифу на транзит.

Нагадаємо, що Міжнародний арбітражний суд 12 квітня 2019 року присудив стягнути з Російської Федерації на користь "Укрнафти" $ 44,4 млн компенсації за експропріацію активів компанії в Криму. РФ безуспішно намагалася оскаржити у Верховному Суді Швейцарії наявність юрисдикції розглядати спір, пізніше звернулася з вимогою скасувати рішення про компенсацію.

У грудні 2019 року Верховний Суд Швейцарії залишив без задоволення заяву РФ щодо скасування міжнародного арбітражного рішення на користь ПАТ "Укрнафта" за кримськими активами компанії.