Посли країн G7 закликали Раду схвалити урядовий бюджет і податки

22 грудня 12:55

Збалансований з фіскальної точки зору бюджет "є життєво важливим" для продовження фінансової підтримки міжнародними партнерами України.

 

Посли країн-членів Великої сімки (G7) закликали Верховну Раду схвалити проект державного бюджету на 2016 рік та зміни до Податкового кодексу, запропоновані урядом України.

У заяві, поширеній посольствами США і Німеччини в Україні, зазначається, що "реформи, з яких Україна взяла на себе зобов'язання відповідно до програми її співробітництва з МВФ, стануть вирішальним чинником відновлення економічної стабільності і повернення України на шлях до зростання і процвітання".

"Ми закликаємо депутатів Верховної Ради України до дбайливого виконання своїх повноважень, аби не ставити під загрозу цю програму", - йдеться в заяві.

Посли G7 також зазначили, що "ухвалення збалансованого з фіскальної точки зору бюджету є життєво важливим для оздоровлення української економіки та стабільності, а також для подальшого надання фінансової підтримки міжнародними партнерами України".

Читайте також: МВФ погрожує зривом кредиту Україні у разі провалу в Раді держбюджету-2016

22 грудня уряд України вніс у Верховну Раду компромісний проект правок у Податковий кодекс. Законопроект (№3688) передбачає встановлення з 2016 року єдиної ставки єдиного соціального внеску (ЄСВ) 22% і скасування 3,6% ЄСВ, що утримується із зарплати працівників. У частині податку на доходи фізичних осіб пропонується встановлення єдиної базової ставки в розмірі 18% замість двох діючих ставок 15% та 20%, а для дивідендів залишається ставка в розмірі 5%.

У частині спрощеної системи оподаткування законопроект містить норму про зменшення для платників ІІІ групи річного обсягу доходу до 20 млн грн до 5 млн грн із збільшенням ставок з 2% до 3% – для платників ПДВ і з 4% до 5% – для неплатників ПДВ.

21 грудня спікер парламенту Володимир Гройсман заявив, що якщо Верховна Рада не зможе проголосувати за бюджет на цьому пленарному тижні, він має намір скликати позачергове засідання.