Порошенко заявив про невідповідність Угоді про асоціацію рішення Єврокомісії на користь "Газпрому"

10 листопада 19:28

Президент озвучив позицію України під час розмови з єврокомісаром Ханом.

 

Рішення Європейської Комісії з розширення доступу "Газпрому" до газопроводу Opal не відповідає духу Угоди про асоціацію між Україною та ЄС, а також договору про Енергетичне Співтовариство, заявив президент України Петро Порошенко комісару ЄС з питань європейської політики сусідства і розширення Йоханнесу Хану.

Телефонна розмова між українським президентом і єврокомісаром відбувся у четвер, 10 листопада, повідомляє прес-служба глави держави.

Раніше аналогічну заяву зробила заступник міністра закордонних справ з питань євроінтеграції Олена Зеркаль під час зустрічі з головою представництва ЄС в Україні Хьюгом Мінгареллі.

У МЗС вказали порушення ст. 274 Угоди про асоціацію між Україною та ЄС, яка передбачає взаємний облік сторонами потенціалу і можливостей енергетичної інфраструктури одне одного, а також зобов'язань ЄС в рамках участі у Договорі про створення Енергетичного Співтовариства.

Нагадаємо, що Європейська Комісія надала російському концерну "Газпром" більш широкий доступ до газопроводу OPAL, що дозволить Росії прокачувати більше газу в Європу в обхід України.

Як зазначається у статті на сторінках тижневика "Дзеркало тижня. Україна" рішення Єврокомісії розширити доступ "Газпрому" до газопроводу OPAL завдасть значний збиток не тільки газотранспортним позиціях України, але і стабільності і безпеки газозабезпечення держав Європейського Союзу. Те, що рішення ЕК, за словами голови правління НАК "Нафтогаз України" Андрія Коболєва, "стало шоком для нас", - півбіди. Хоча Україна і втрачає в такому випадку більше 420 млн дол. щорічно від скорочення транзиту газу по своїй ГТС. Єврокомісія не просто створила прецедент вилучення з правил Третього енергопакету, чого "Газпром" послідовно домагався з 2013 р. Рішення Єврокомісії щодо використання трубопроводу-відведення OPAL на користь російської газової монополії може стати вінцем (терновим) 18-літнього періоду лібералізації європейського ринку газу. Детальніше читайте у статті Ганни Люти "Обпалені "Газпромом".