Порошенко пообіцяв обговорити з Меркель будівництво "Північного потоку-2"

07 березня 20:14

Питання "Північного потоку-2" вже обговорювалося з керівництвом Фінляндії, Швеції та США.

 

Президент України Петро Порошенко анонсував візит до Німеччини, де він збирається обговорити з керівництвом країни, зокрема, будівництво газопроводу "Північний потік-2".

"Найближчими днями я збираюся відвідати Німеччину, протягом двох-трьох тижнів. І тема "Північного потоку-2", безумовно, буде в порядку денному наших переговорів", - повідомив глава держави в інтерв'ю, що транслювалося в ефірі українських телеканалів ввечері середи, 7 березня.

За словами президента, після рішення Стокгольмського арбітражу щодо спору НАК "Нафтогаз України" з ВАТ "Газпром" він вже обговорив будівництво російського газопроводу з керівництвом Швеції та Фінляндії, а також з віце-президентом США Майком Пенсом.

Порошенко висловив сподівання, що європейські країни продемонструють єдність з Україною в питанні енергетичної безпеки.

"Подивіться на позиції Балтійських країн: Естонії, Латвії, Литви, подивіться на позицію Данії, яка не дає дозвіл на будівництво, подивіться на позицію Фінляндії, Швеції, подивіться на італійську позицію... Я дуже оптимістичний щодо захисту інтересів України і щодо ефективної і скоординованої позиції щодо будівництва "Північного потоку – 2", – підсумував Порошенко.

Раніше повідомлялося про те, що влада німецької землі Мекленбург-Передня Померанія дали згоду на будівництво ділянки газопроводу "Північний потік-2" по дну Балтійського моря.

Російський "Газпром" заявив про намір розпочати будівництво "Північного потоку-2" вже навесні 2018 року. Проти будівництва виступають Україна, Польша, США, країни Балтії, Данія, а також ще кілька країн ЄС. У Європейській комісії триває обговорення проекту.

Система "Північний потік-2" складається з двох паралельних гілок трубопроводу, пропускною здатністю близько 27,5 мільярдів кубометрів газу на рік.

Детальніше про ризики "Північного потоку-2" читайте у статті Олени Павленко "Третій непрохідний" у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".