Порошенко підписав закон про приєднання України до конвенції Пан-Євро-Мед

30 листопада 21:36

Приєднання України до Регіональної конвенції про пан-євро-середземноморські преференційні правила походження передбачено Угодою про асоціацію Україна-ЄС.

 

Президент України Петро Порошенко підписав закон "Про приєднання України до Регіональної конвенції про пан-євро-середземноморські преференційні правила походження", спрямований на посилення торговельних зв'язків і економічної інтеграції України та Європейського Союзу.

"Приєднання до Конвенції сприятиме спрощенню умов торгівлі та збільшенн. використання експортного потенціалу України, посилить торговельні зв'язки та економічну інтеграцію з Євросоюзом", - сказано в повідомленні, поширеному прес-службою глави держави ввечері в четвер, 30 листопада.

Можливість приєднання України до Регіональної конвенції про пан-євро-середземноморські преференційні правила походження передбачене Угодою про асоціацію Україна-ЄС.

Конвенція дає можливість країнам-учасницям використовувати сировину і комплектуючі один одного, а не тільки національні, при збереженні преференційних умов торгівлі.

Наступним кроком для повноцінного використання переваг конвенції є внесення змін до Угоди про вільну торгівлю в частині заміни протоколів правил походження товарів.

Нагадаємо, 8 листопада Верховна Рада ухвалила закон про приєднання України до Регіональної конвенції про пан-євро-середземноморські преференційні правила (Пан-Євро-Мед).

Учасниками Конвенції є країни ЄС і Європейської асоціації вільної торгівлі, а також Туреччина, Албанія, Македонія, Йорданія, Чорногорія, Сербія, Фарерські острови, Марокко, Алжир, Туніс, Сирія, Ліван, Палестина, Боснія і Герцеговина, Єгипет, Ізраїль та Молдова.

Детальніше про механізм конвенції Пан-Євро-Мед читайте в матеріалі "Торгпред України Наталія Микольська: "Я не погоджуюся з тим, що ми аграрний придаток Євросоюзу" у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".