Порошенко назвав рішення Стокгольмського арбітражу історичною перемогою

22 грудня 18:35

За словами президента, в разі програшу в суді Україна опинилася б перед загрозою дефолту.

 

Президент України Петро Порошенко заявив, що рішення Стокгольмського арбітражу, який задовольнив позовні вимоги НАК "Нафтогаз України" до російського "Газпрому", є історичною перемогою, повідомляє прес-служба глави держави.

"Сьогодні був зроблений величезний внесок до зміцнення енергетичної безпеки нашої держави. Я вважаю, що це історична перемога", - заявив Порошенко під час зустрічі з головою правління НАК Андрієм Коболєвим у п'ятницю, 21 грудня.

За словами президента, в разі програшу в суді Україна опинилася б перед загрозою дефолту.

Порошенко обговорив із Коболевым перспективи рішення міжнародного арбітражу по транзиту, після чого можна буде говорити про остаточні цифри боргу.

"Завжди напередодні Нового року, були переговори з РАТ "Газпром". Ця компанія відмовлялася укладати будь-які угоди, тримаючи не тільки Україну, а й всю Європу на гачку. На щастя, коли енергетична стратегія була змінена, ми з абсолютною впевненістю входимо в Новий 2018 рік", – підкреслив президент.

Він також вказав на важливість судового рішення для енергетичної незалежності держави.

"Запровадження ринкових тарифів, введення системи субсидій, встановлення справедливих цін – це той внесок в енергетичну безпеку держави, коли Україна зіскочила з газового гачка і отримала справжню енергетичну незалежність", - підсумував Порошенко.

Нагадаємо, що "Нафтогаз" судиться з "Газпромом" в Стокгольмському арбітражному суді за двома контрактами: з транзиту російського газу в ЄС по території України та купівлі-продажу Україною російського газу.

21 грудня "Нафтогаз" повідомив про перемогу над "Газпромом" у справі щодо газових угод. Завдяки перегляду закладеної у контракт ціни "Нафтогаз" заощадив 1,8 млрд доларів.

31 травня "Нафтогаз" отримав рішення Стокгольмського арбітражу у провадженні проти російського "Газпрому" щодо контракту на поставку газу. За словами голови "Нафтогазу" Андрія Коболєва, арбітраж повністю відхилив вимоги "Газпрому" щодо принципу "бери або плати".

Також повідомлялося, що "Нафтогаз" і "Газпром" проводять переговори щодо рішення Стокгольмського арбітражу. Сторони повинні дійти до згоди щодо змін до контракту і остаточних розрахунків між сторонами відповідно до рішення арбітрів.

Детальніше читайте в інтерв'ю Андрія Коболєва в тижневику "Дзеркало тижня. Україна".