Порошенко і Ахметов стали головними бенефіціарами схеми збільшення тарифів на електроенергію

03 листопада 13:01

Єврооблігації ДТЕК за останні півроку зросли в ціні на 105%.

 

Головним бенефіціаром схеми щодо збільшення тарифів на електроенергію став ДТЕК Ріната Ахметова, а також власники облігацій енергохолдингу, серед яких опинилася і близька до президента Петра Порошенка компанія ICU.

"Завдяки енергетичному регулятору (НКРЕКП - ред.), доходи компанії ДТЕК з літа постійно зростають. Одночасно зростають тарифи на електроенергію для промислових споживачів. Вигодонабувачі цієї схеми – власники боргових паперів ДТЕК", - пише у статті "Бізнес-Цензор".

При подальшому зростанні тарифів для споживачів, пропорційно зростатимуть і доходи ДТЕК, та власників облігацій.

У квітні гендиректор ДТЕК Максим Тимченко в інтерв'ю DT.UA повідомив, що частину єврооблігацій ДТЕК викупила інвестиційна компанія ICU, близька до президента Петру Порошенку. У ICU працювали нинішній керівник НКРЕКП Дмитро Вовк (призначений президентом), і колишній міністр енергетики Володимир Демчишин (призначений в колишній Кабмін за квотою президентського БПП). Компанією ICU раніше володіла нинішня глава НБУ Валерія Гонтарева, також призначена главою держави.

У самій компанії стверджують, що почали купувати ці облігації в травні 2013 року, тому що ця папери були найбільш дохідними серед активів СКМ Ахметова. При цьому, папери скуповувалися в період істотного падіння їх вартості. Після зниження ціни, в ICU "прийняли рішення докупити ДТЕК в 2015 і знизити середню ціну придбання цих облігацій".

Примітно, що саме в кінці 2015 – початку 2016 року, коли НКРЕКП тримала низьким тариф для ТЕС, облігації ДТЕК коштували дешевше. Їх вартість почала зростати в травні, коли поповзли вгору і виробіток теплової генерації, і тариф на її виробництво.

Відсутність причин для підвищення тарифів стає очевидним, якщо проаналізувати співвідношення запасів вугілля на складах ТЕС (зелена лінія) і вартості євробондів ДТЕК (червона лінія) на тлі зростання тарифів для ТЕС.

За версією ICU, папери ДТЕК подорожчали через приїзд в Україну групи іноземних інвесторів в травні. Вони, нібито, переконалися у вирішенні урядової кризи та перспективи прискорення реформ в країні.

"На сьогодні купівля євробондів компанією ICU в інтересах Порошенко – найбільш життєздатна версія того, чому НКРЕКП під керівництвом Дмитра Вовка повністю змінила гнів на милість по відношенню до ДТЕК", - пише "БЦ".

Видання нагадує, що зараз український ринок електроенергії повністю зарегульований. Тарифи встановлює НКРЕКП. C квітня 2016 року регулятор ввів нову методику розрахунку Оптової ринкової ціни (ОРЦ) на електроенергію. ОРЦ - базовий показник у розрахунку тарифів для виробників і споживачів.

Весь 2015 рік Дмитро Вовк разом з тодішнім міністром енергетики Володимиром Демчишиним боролися з монополією Ахметова. Але після введення нової формули риторика регулятора змінилася на прямо протилежну. Раніше глава НКРЕКП стверджував, що тариф для теплової генерації завищений. Тепер він наполягає, що ТЕС недофінансовані.

Згідно з новою методикою, у тариф для теплової генерації закладена вартість вугілля на біржі в Роттердамі з урахуванням його доставки в Україну.

З початку року тариф для теплової генерації зріс з 0,94 до 1,66 грн за кВт*год. Примітно, що в перші місяці ТЕС мали маленьку частку в загальній виробітку і невеликий тариф. У цьому ж місяці відбулося підвищення тарифів на електроенергію для промислових споживачів, що дозволило наповнити ринок грішми та трохи збільшити тариф для "тепловиків".

Згідно з даними ДТЕК і "Цэнтрэнерго", наданим на запит, у той час як загальна частка теплової генерації з початку літа зростала, частка державного виробництва в ній падала.