Польща подала позов в суд на "ЗАЗ" Васадзе

27 листопада 11:32

Покупець варшавської "Фабрики легкових автомобілів" не виконав умови покупки.

 

Польща подала в суд на "Запорізький автомобілебудівний завод", який 12 років тому придбав акції "Фабрики легкових автомобілів" у Варшаві.

Про це повідомляє "Польське радіо".

Державна скарбниця Польщі звинувачує у невиконанні зобов'язань ЗАТ "Запорізький автомобілебудівний завод", який у 2005 році придбав контрольний пакет акцій.

Польща вимагає від української компанії більше чверті мільярда злотих компенсації (близько 70,5 млн доларів).

Як пише газета "Rzeczpospolita", це справа прецедентне, її ініціатором є Міністерство розвитку Польщі, яке продало акції.

Від його імені виступає Генеральна прокуратура Польщі. Її прес-секретар Сільвія Хайнріх нагадує, що Авто-ЗАЗ придбав 19,9% акцій, що давало 84,31% голосів на загальних зборах.

Продаж варшавської "Фабрики легкових автомобілів" українському інвестору відбувся в червні 2005 року.

Приватизація підприємства повинна була врятувати його від банкрутства.

Державна скарбниця отримала за пакет акцій усього 100 злотих (23 євро). Мова йшла не про гроші, а про гарантії збереження виробництва і зайнятості.

В угоді з Польщею і п'ятирічному інвестиційному плані українська компанія зобов'язалася підтримати діяльність фабрики, кількість робочих місць (тоді 2,2 тисячі) і збільшити виробництво (зокрема, запровадити нову модель автомобіля).

Контрольним пакетом акцій ЗАТ "ЗАЗ" володіє ПАТ "Українська автомобільна корпорація" ("УкрАВТО"). 93,8927% акцій ПАТ "УкрАВТО" володіє її президент Таріел Васадзе.

ЗАЗ випускає методом повномасштабного виробництва автомобілі під брендом ЗАЗ (Lanos, Sens, Lanos-фургон, Forzа, Vida), вантажні та автобуси на шасі і агрегатах індійської ТАТА.