Податок на авто будуть платити власники "люксових" автомобілів вартістю понад 1 млн грн

01 грудня 14:02

Ставка податку залишається незмінною - 25 тис. гривень на рік, але вже незалежно від об'єму двигуна.

 

Всі власники "Мерседесів" і "Порше" будуть платити податок
Всі власники "Мерседесів" і "Порше" будуть платити податок

Міністерство фінансів України пропонує змінити критерії для стягнення транспортного податку в межах податкової реформи.

Відповідно до нової редакції Податкового кодексу, нова модель передбачає, що податок на авто будуть платити власники легкових автомобілів класу "люкс" вартістю понад 1 млн грн за умови, що автомобіль експлуатується не більше 5 років.

При цьому колишня умова про об'єм двигуна (понад 3 000 куб. см) скасовується.

Ставка податку залишається незмінною - 25 тис. грн в рік.

У Мінфіні підрахували, що загальна кількість автомобілів класу "Люкс" 2011-2013 років випуску становить (безвідносно до вартості таких авто) - 138 249 одиниць (за даними МВС за 2014 рік).

Серед таких автомобілів – такі марки авто: Mercedes-Benz, BMW, Lexus, Audi, Porsche, Infiniti, Land Rover, Jaguar, Bentley, Maserati, Rolls-Royce, Maybach, Aston Martin, Ferrari, Lamborghini, ін

Під оподаткування за нинішньою системою, за даними ДФС, підпадає 15,888 тис. автомобілів (з об'ємом циліндра двигуна більше 3 л).

Транспортний податок (податок на розкішні авто) був запроваджено в Податковому кодексі з 2015 року. Експерти при цьому звертали увагу, що під оподаткування за такою ситемою потрапляють автомобілі, які не належать до розкішних, тоді як багато преміум-авто мають двигуни менше 3 л.