Податковий борг України за минулі три роки виріс у 3,8 рази – до 59 млрд грн

22 березня 10:34

Основна частина податкового боргу сформована за рахунок ПДВ, податку на прибуток підприємств та рентних платежів.

 

Борг з податків, зборів та платежів до державного бюджету в період з 2014 по 2016 роки виріс у 3,8 рази, і станом на 1 січня 2017 року досяг суми в майже 59 млрд грн, повідомили в Рахунковій палаті України.

Згідно з повідомленням прес-служби відомства, Рахункова палата розглянула Звіт про результати аудиту ефективності виконання повноважень органами державної влади по забезпеченню погашення податкового боргу та попередження його зростання. Аудитори визнали діючу в Україні систему державного управління податковим боргом неефективною та непрозорою.

Зазначається, що основна частина податкового боргу в зазначений період сформована за рахунок ПДВ, податку на прибуток підприємств та рентних платежів, питома вага яких в загальному обсязі податкового боргу досягає в середньому 88 відсотків.

Згідно з результатами аудиту, основною причиною різкого збільшення податкового боргу була несплата платниками податків самостійно визначених грошових зобов'язань. Якщо на початок 2014 року платники податків не сплатили 6,7 млрд грн самостійно визначених податкових зобов'язань, то на початок 2017 року цей показник досяг 36,9 млрд грн. За минулі три роки також удвічі зросла кількість платників податків-боржників.

Раніше повідомлялося, що податковий борг сьогодні мають понад 600 тисяч фізичних-осіб підприємців. Всього заборгованість ФОП склала 3,5 мільярда гривень, зокрема борг до держбюджету - понад 1,5 млрд грн, до місцевих бюджетів - понад 2 млрд грн.

Нагадаємо, що з 1 січня фізичні особи - підприємці другої і третьої груп сплачують єдиний соціальний внесок у розмірі 704 гривень щомісяця, навіть у разі неотримання прибутку. Відповідні зміни в чинне законодавство були підписані Президентом України Петром Порошенко в кінці 2016 року.