Податкова відхрещується від впливу на процес автоматичного повернення ПДВ

06 травня 15:53

Відбір платників для автоматичного відшкодування податку на додану вартість (ПДВ) здійснює система та впливати на цей процес працівники податкової не можуть.

 

Про це заявив голова Державної податкової служби (ДПС) України Віталій Захарченко під час зустрічі з послом Франції в Україні Жаком Фором і економічним радником посольства Франції в Україну Бернардом Петром.

За словами В. Захарченко, будь-який вплив "людського чинника" тут абсолютно виключається.

"Це переважно залежить від платників, а не від податківців. Як свідчать результати, більшість підприємств не потрапляють на автоматичне відшкодування через недотримання критеріїв, визначених Податковим кодексом України. А це говорить про непрозорість схем, за якими працює реальний сектор економіки", - зазначив він.

Глава ДПС також запевнив, податкова зацікавлена ​​в збільшенні кількості підприємств, які могли б отримувати ПДВ в автоматичному режимі. При цьому якщо у першому місяці кількість таких підприємств була 24, то за результатами опрацювання заявок лютого, поданих в березні, їх стало на 13 більше.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що ПДВ «автоматом» отримали, в переважній більшості, підприємства-представники малого і середнього бізнесу - 23 з 37. При цьому податкова прогнозує, що кількість таких платників буде збільшуватися і далі.