Податкова обіцяє зробити відшкодування ПДВ автоматичним до кінця року

17 червня 18:44

Голова Державної податкової служби Віталій Захарченко впевнений, що до кінця року ДПС зможе максимально перевести відшкодування ПДВ до автоматичного режиму. Про це він заявив під час брифінгу в Одесі.

 

В. Захарченко зазначив, що на сьогодні в режимі автоматичної компенсації сплачується 73% всіх відшкодувань ПДВ.

«Процес автоматичного відшкодування податку на додану вартість стає більш динамічним. Кількість платників, які отримали право на автоматичне відшкодування, збільшилася в 5 разів», - підкреслив глава ДПСУ.

Він нагадав, що в січні цього року, одразу після впровадження автоматичного відшкодування, право на це отримали тільки 24 платники. Їм було відшкодовано 457 млн ​​грн.

Уже за деклараціями за квітень, поданими в травні, таких підприємств стало 122, а загальна сума автоматично компенсованого ПДВ досягла 2,2 млрд грн.

На сьогодні одержувачі автоматичного відшкодування представляють 25 з 27 регіонів України. Це підприємства гірничо-металургійного комплексу, машинобудування, суднобудування, електротехнічної, легкої та хімічної промисловості, будівництва, сільського господарства і торгівлі, зернотрейдери.

«Щоб зняти проблеми з відшкодуванням ПДВ, за останні два місяці ми підвищили відшкодування податку на 1,2 млрд грн. Замість запланованих 3,2 млрд грн було відшкодовано 4,4 млрд грн», - зазначив В. Захарченко.

Автоматичне відшкодування ПДВ в Україні передбачено Податковим кодексом і почалося з березня 2011 року.

За даними на 15 березня, Державна податкова служба визначила 24 підприємства, які мають право на автоматичне відшкодування ПДВ. Сума заявленого до відшкодування податку становила 496,3 млн грн.

Як було повідомлено, за інформацією прем'єр-міністра Миколи Азарова, розмір відшкодування ПДВ по реальному експорту в 2011 році, за попередніми розрахунками уряду, становитиме приблизно 37 млрд грн.