Платіжний баланс України повернувся до дефіциту через зростання імпорту

31 серпня 17:20

Темпи зростання імпорту більш істотні, ніж зростання експорту.

 

Платіжний баланс у липні зведений з дефіцитом $ 170 млн, тоді як у червні він був зведений з профіцитом у 23 млн грн. Це пов'язане з більш значними темпами зростання обсягів імпорту товарів порівняно з обсягами експорту. Про це йдеться в повідомленні прес-служби Національного банку України (НБУ).

При цьому дефіцит поточного рахунку платіжного балансу в липні збільшився до $ 1,1 млрд. У минулому місяці дефіцит був на рівні $ 125 млн.

За січень - липень 2018-го дефіцит поточного рахунку склав $ 1 7 млрд порівняно з $ 0,7 млрд за аналогічний період 2017 року.

Обсяги експорту товарів у липні збільшилися на 12,6% в річному вимірі і склали $ 3,3 млрд.

У липні відновилося зростання експорту продовольчих товарів (на 8% р / р) завдяки ранньому початку збору врожаю пшениці в червні і високим обсягами врожаю ріпаку. У той же час загальне зростання експорту товарів стримувався логістичними проблемами в Азовському морі, в результаті чого зростання експорту металургійної продукції сповільнилося (до 19,9% р / р). Високими темпами продовжував зростати експорт руд і окремої хімічної продукції.

За даними НБУ, за сім місяців поточного року експорт зріс на 11,8% порівняно з аналогічним періодом 2017-го, до $ 24,5 млрд.

Разом з тим, обсяги імпорту товарів у липні збільшилися на 24,9% в річному вимірі і склали $ 5 млрд.

Істотне прискорення зростання імпорту порівняно з попереднім місяцем було обумовлено енергетичною складовою - на тлі високого споживчого та інвестиційного попиту істотно збільшилися закупівлі продукції машинобудування (16% р / р), продовольчих товарів (30,8% р / р) і промислових виробів (28 1%). Також високими темпами продовжувалося зростання енергетичного імпорту. Через подальше зростання світових цін на нафту і природний газ вартісні обсяги імпорту енергоносіїв зросли на 32,6%, відзначили в Нацбанку.

Всього за січень-липень імпорт товарів зріс на 15,6% порівняно з аналогічним періодом минулого року і склав $ 30,5 млрд.

Чистий приплив капіталу за фінансовим рахунком у липні склав $ 0,9 млрд (у липні минулого року – $ 0,1) і був забезпечений операціями приватного сектора, тоді як чисті зовнішні зобов'язання держсектора незначно скоротилися (на $ 0,1 млрд) переважно через операції уряду за ОВДП. Чисті надходження реального сектора ($ 1,1 млрд) було забезпечено в основному за рахунок боргових інструментів - торгових і довгострокових кредитів.

Чистий приплив прямих іноземних інвестицій в липні склав $ 142 млн, більшість з яких (83%) були спрямовані в реальний сектор. При цьому цей показник за січень - липень 2018 року склав 1,3 млрд, 32% з яких - операції банківського сектора за переоформлення боргу в статутний капітал.

Всього за січень-липень 2018 чистий приплив коштів по фінансовому рахунку склав $ 1,8 млрд (за сім місяців 2017 року – 1,4 млрд).

За інформацією Нацбанку, профіцит платіжного балансу України в 2017 році збільшився у порівнянні з 2016 роком вдвічі – з $ 1,3 млрд до $ 2,6 млрд.