Платіжна система РФ обходить санкції України через британського посередника - Ъ

27 червня 12:11

У "Юністрім" запевняють, що не працюють в Україні.

 

Російська платіжна система "Юністрім" продовжує надавати послуги грошових переказів в Україні. Рішення Нацбанку України позбавити ліцензії українську Tyme не паралізувало переклади. При цьому використовується британська система CEL.INT. Про це повідомляє Комерсант.

Наголошується, що перекази в Україну з РФ можна провести тільки в євро, а видачею коштів займається британська платіжна система CEL.INT.

Як повідомили в колл-центрі організації, у неї укладені договори з українськими банками, і в результаті гроші, надіслані з Росії через "Юністрім", видаються в українських Ощадбанку, Юнексбанке, Аккордбанке, а також у Credit Optima Bank і IBox Bank.

Принаймні до 20 червня перекази з РФ в Україну можна було провести прямо з сайту "Юнистрима", зараз така можливість зникла, відзначає видання.

При цьому в прес-службі "Юнистрима" запевнили, що "система не представлена в Україні і не має договорів з українськими банками".

На запитання про зникнення функції переказу грошей в Україну через сайт, в "Юнистриме" не відповіли, як і на питання про співпрацю з CEL.INT, підкреслює газета. Також не вдалося отримати коментар від CEL.INT, оскільки на її сайті вказано неіснуючу адресу електронної пошти, а по телефону не відповідали на дзвінки.

Повідомлялося, що Нацбанк скасував реєстрацію міжнародної платіжної системи TYME, платіжною організацією якої було ТОВ "ФК "ОМП-2013" (Київ). Причиною такого рішення НБУ стала співпраця компанії з російською платіжною системою.

2 травня РНБО ввів санкції щодо юридичних та фізичних осіб, пов'язаних з російською агресією проти України, а також щодо яких уряди США та країн ЄС застосували відповідні рішення.

У санкційний список потрапили особи, причетні до збройної агресії проти України, організації так званих "виборів президента РФ" в окупованому Криму, незаконного утримання українських громадян на території РФ і кібератак, а також депутати Державної Думи і члени Ради Федерації РФ.

24 травня 2018 року опубліковано оновлений список осіб, які потрапили під персональні спеціальні економічні та інші обмежувальні заходи (санкції).