Платити зайве "Газпрому" при транспортуванні газу не доведеться — голова НКРЕКП

04 листопада 10:07

Коболєв запросив росіян взяти участь в обговоренні моделей тарифоутворення на транспортування газу.

 

Росіяни під час переговорів цікавилися: якщо вони погодяться на транзит нашою ГТС, наприклад, 60 млрд кубометрів на рік, а українська газотранспортна система розрахована на приймання 140 млрд, то що, їм доведеться платити і за невикористані потужності? На що ще під час технічних переговорів 21 жовтня глава НКРЕКП Оксана Кривенко відповіла, що тариф буде розрахований залежно від обсягу й терміну нового "транзитного" контракту. І платити зайве "Газпрому" не доведеться. Адже Україна працює за європейськими правилами, зокрема і в тарифоутворенні.

Про це у своїй статті для DT.UA пише Алла Єрьоменко. За її словами, голова НАКу Андрій Коболєв запросив росіян узяти участь в обговоренні моделей тарифоутворення на транспортування газу.

Четвертий раунд "транзитних" переговорів РФ і "Газпрому" та "Нафтогазу" за посередництва Єврокомісії, який відбувся 28 жовтня, знову не дав результатів. Відносини між оператором ГТС України і "Газпромом" повинні будуватися на основі вимог європейського енергетичного законодавства, які Україна впроваджує як член Енергетичного співтовариства.

Детальніше про переговори між "Газпромом" і "Нафтогазом" читайте у статті Алли Єрьоменко "ГТС сльозами не зарадиш" у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".