Північний потік-2: Російська імперія давно готувалася до удару у відповідь — дипломат

11 лютого 16:31

Газопровід є економічним чинником гібридної війни Росії проти України, вважає Корсунський.

 

У Німеччині визначилися з тим, що добре для Берліна - добре для ЄС. І якщо Газова директива ЄС, про погодження тексту якої повідомляли минулого тижня з Берліна і Брюсселя, буде прийнята, це гасло отримає не відносний, а цілком конкретний зміст, пише Директор Дипломатичної академії імені Геннадія Удовенка при МЗС України Сергій Корсунський у своїй статті для DT.UA.

Дипломат зазначає, що мова йшла про спробу держав - супротивників "Північного потоку-2" поширити на цей і всі аналогічні трубопроводи правила Третього енергопакету ЄС.

"Очікувалося, що усунення монополізму "Газпрому" над обхідними маршрутами постачань газу значно зменшить зацікавленість Росії без сенсу і користі втопити в водах північних морів 10 млрд євро. Адже був же прецедент, коли Брюссель вимагав поширити правила "анбандлінга" і вільного доступу до потужностей на наземну частину "Південного потоку", який повинен був вийти з вод Чорного моря на сушу в Болгарії, але не вийшов. "Газпром" не погодився на умови ЄС, і проект був зупинений", - пише дипломат.

Однак Корсунський підкреслює, що з "Північним потоком-2" ситуація значно гірша.

"По-перше, він будується в умовах відкритої агресії Росії проти України, а отже, є фактором гібридної війни. В даному випадку - економічним. Втрата Україною транзиту (а в цьому Німеччині і "Газпрому" допомагають і турки з "Турецьким потоком") означає мінус 3 млрд євро з доходів країни. Рівно стільки становить наш річний бюджет на оборону", - пише дипломат.

Корсунський зазначає, що Німеччина - не Болгарія і якщо у Берліні щось задумали, так тому і бути. І задовольнити вимоги Третього енергопакету щодо "Північного потоку-2" не так вже й складно.

"Зокрема, умова надавати потужності "труби" третім виробникам в умовах, коли вона починається в Росії, а закінчується в Німеччині, просто несерйозно. Та й в будь-якому випадку узгоджена директива свідчить, що всі рішення щодо цього газопроводу ухвалюватиме Німеччина. Ми говоримо Німеччина - маємо на увазі ЄС", - додає дипломат.

Корсунський не сумнівається, що підґрунтя проекту - політичне. "Якщо залишити на мить трубопроводи в стороні, то слід визнати - російська імперія давно готувалася до удару у відповідь, і не тільки в Європі", - резюмує дипломат.

Детальніше про те, що стоїть за рішенням Німеччини і Франції щодо "Північного потоку-2" читайте у статті "Німеччина зосереджується" Сергія Корсунського в тижневику "Дзеркало тижня. Україна".