Питання мораторію на землю не вирішується вже 16 років через конфлікт інтересів — експерт

05 грудня 12:38

Влада під тиском різних сторін намагається створювати законодавчі та інші необхідні умови, але дуже повільно і обережно, що може тривати нескінченно.

 

Питання мораторію не вирішується вже 16 років через конфлікт інтересів зацікавлених сторін. Переважна кількість громадян (73%) категорично проти зняття мораторію на продаж землі до створення цивілізованих умов цього процесу. А представники агромонополістів вимагають негайного його скасування задля запровадження ринку землі на вигідних їм умовах.

Про це у своїй статті для DT.UA пише Зоя Борисенко, д.е.н., професор. За її словами, влада під тиском обох сторін намагається створювати законодавчі та інші необхідні умови, однак дуже повільно і боязливо, що може тривати безкінечно.

"Це призводить до серйозних негативних наслідків. Зростаючи як сніжна грудка, вони швидко руйнують країну, позбавляють її можливості стати на шлях ефективного розвитку. У цій безвихідній ситуації необхідно приймати жорстке політичне рішення щодо поетапного запровадження ринку землі на умовах, вигідних усій країні, а не лише окремим заможним і впливовим індивідам", - підкреслює експерт.

Докладніше про необхідність термінового реформування аграрного сектора читайте у статті Зої Борисенко "Мораторій на продаж землі: тимчасово-постійне топтання в тупиках недорозвитку" у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".