Пинзеник закликав відмовитися від компенсації тарифів на газ для населення

08 вересня 16:14

Економіст вважає, що держава допускає "фундаментальні провали соціальної політики", компенсуючи різницю в цінах на газ тим, хто цього не потребує. Водночас, малозабезпеченим необхідно надавати адресні субсидії, вважає він.

 

Уряду слід переглянути дотації споживачам газу, оскільки при існуючій системі величезні кошти спрямовуються на підтримку людей, які не відповідають критеріям бідності.

Таку думку в інтерв'ю DT.UA висловив доктор економічних наук, народний депутат Віктор Пинзеник.

"До яких пір з державного бюджету буде дотуватися споживання газу далеко не бідних громадян?" - задався питанням Пинзеник.

Економіст нагадав, що уряд планує додатково виділити "Нафтогазу" майже 11 млрд гривень на покриття дефіциту НАК. "І вагома частина цих коштів йде на оплату газу, спожитого далеко не бідними людьми, оскільки уряд вирішив їх дотувати", - підкреслив він.

"Як можна купувати газ за 400 доларів, а продавати за 100? Більше вигоди від такого "продажу" отримує той, хто більше купує. А купує більше той, у кого більше дім. І держава величезні кошти спрямовує на підтримку навіть тих людей, для яких ці гроші взагалі нічого не варті. Цього що, уряд не бачить? Компенсувати слід тільки тим, хто цього дійсно потребує, і для цього в країні існує, хай і далеко не найкраща, але система житлових субсидій", - заявив депутат.

"В Україні миряться з фундаментальними принциповими проблемами соціальної політики. У нас вона не пов'язана з доходами тих, хто отримує соціальну допомогу. Зовсім не пов'язана. Поки українська влада не буде розуміти того, що кожен розуміє проста людина: держава повинна підтримувати тих, у кого доходи менші. У нас же левова частка соціальних виплат йде тим, хто далеко не відповідає критеріям бідності", - підсумував Пинзеник.

Подробиці читайте в свіжому номері "Дзеркала тижня. Україна" інтерв'ю Юрія Сколотяного з Віктором Пинзеником. !zn

Читайте також:

На компенсацію тарифів на газ "Нафтогазу" в 2013-му виділить 21,5 млрд грн

Борг теплокомуненерго перед "Нафтогазом" досяг 17,4 млрд грн

Дефіцит бюджету-2013 на самому справі складе близько 104 млрд грн