Підвищення тарифу на електроенергію приносить додаткові мільярди доходів учасникам енергоринку, які невідомо куди йдуть — експерт

18 березня 14:56

Чому ж не вирішуються проблеми галузі, і куди витрачається додаткова виручка?

 

Навіть незначне підвищення тарифу на електроенергію на 7–10 коп./кВт∙год приносить додаткові мільярди доходів учасникам енергоринку, а особливо тепловій генерації (75% усіх ТЕС належить Рінату Ахметову), - тарифи для ТЕС у 3–4 рази вищі, ніж для атомних електростанцій (АЕС). А коли тарифи зростають у рази, відповідно, в рази множаться і доходи в енергобізнесі. Цілком логічно припустити, що при такому різкому зростанні доходів галузь мала б розвиватися шаленими темпами.

Про це у своїй статті для DT.UA пише Наталка Прудка. Однак, за її словами, ні належного оновлення зношених енергетичних мереж, ні спорудження сучасних електростанцій (за винятком об'єктів відновлюваних джерел, а їх, до слова, в повному обсязі не може прийняти енергосистема України без достатньої кількості регулюючих потужностей), ні належних запасів вугілля на складах теплових електростанцій (ТЕС) немає.

"Чому ж не вирішуються проблеми галузі і куди витрачається додаткова виручка? Причетні до енергетики державні чиновники не виказують бажання давати пояснення, - на подібні запити вони не реагують...", - зазначає експерт.

Детальніше про підвищення цін на електрику читайте в матеріалі Наталки Прудкої "Випробування енерготарифами" у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".