Підприємства харчування штрафуватимуть за недотримання НАССР

21 вересня 01:49

НАССР - це система постійних процедур і їх документація на підприємствах громадського харчування

 

З 20 вересня набула чинності вимога дотримання постійно діючих процедур, заснованих на принципах системи управління безпекою харчових продуктів НАССР для останньої, що мала відстрочку категорії операторів ринку – так званих малих форм.

До них відносяться кафе, ресторани, кондитерські, кіоски, які торгують шаурмою, продають каву і паніні, кухні та харчоблоки, які готують їжу для шкільних і дитсадівських їдалень.

НАССР (постійно діючі процедури, які засновані на принципах системи аналізу небезпечних факторів та контролю у критичних точках) передбачає впровадження на підприємстві задокументованих процедур, з допомогою яких створюються умови для безпечного приготування якісних харчових продуктів. Зокрема, вони стосуються сфер планування виробничих, допоміжних і побутових приміщень підприємства, їх стану, захисту харчових продуктів від забруднення та сторонніх добавок, безпеки предметів і матеріалів, які контактують з харчовими продуктами, здоров'я та гігієни персоналу, поводження з відходами та сміттям, профілактики і боротьби з шкідниками, маркування тощо. Важлива умова НАССР та, що підприємці повинні чітко документувати опис того, як на їхніх підприємствах дотримуються процедури по кожній з програм.

Вимога імплементувати нову систему з 20 вересня поширюється на так звані малі потужності, які постачають харчові продукти кінцевого споживача і мають не більше ніж 10 людей робочого персоналу, займають площу не більше 400 кв. м. Також потужності, які не постачають харчові продукти кінцевому споживачу і мають не більш ніж 5 людлей робочого персоналу, повідомили в прес-службі Держпродспоживслужби.

За відсутність діючих процедур передбачена відповідальність. Зокрема, на юридичних осіб може бути накладено штраф у розмірі тридцяти мінімальних заробітних плат – 125 тис. грн. Фізичні особи-підприємці можуть бути оштрафовані на 15 мінімальних заробітних плат.

Дотримання НАССР вимагає законодавство Євросоюзу, США, Канади, Японії, Нової Зеландії та багатьох інших країн світу, підкреслили в прес-службі Держпродспоживслужби. Система гарантує безпеку харчових продуктів на всьому шляху харчового ланцюга "від лану до столу" і дає можливість визначити критичні точки, які можуть вплинути на безпечність харчового продукту і постійно контролювати їх.

Система НАССР впроваджена вже у всіх країнах світу. Навіть в Росії ця система з 2015 року впроваджена на всіх видах потужностей, у тому числі малих. І тільки Україна і Північна Корея – єдині країни, які ще не імплементували НАССР в повному обсязі.

Читайте також: Нацбанк значно збільшив купівлю валюти

Цікава ситуація склалася на ринку з товарами, які виробники маркують написом "еко". Без проходження процедури сертифікації вони також не мають законних підстав для виробництва та) або реалізації продукції з позначками "еко", "есо", "екологічна", "екологічно чиста", "екологічно безпечна" тощо.

Про це у своїй статті для DT.UA пише Ніна Следзь. За її словами, фахівці Антимонопольного комітету під час дослідження ринку продукції з екологічним маркуванням охопили всю територію України. Оскільки така продукція належить до категорії споживчих товарів, тобто є популярною серед покупців, то суб'єкти господарювання, які неправомірно використовують позначення "еко", можуть посилити свою конкурентну позицію та дістати неправомірні переваги не завдяки власним досягненням, а завдяки поширенню неправдивих відомостей щодо характеристики продукції.

Детальніше про органічне виробництво читайте у статті Ніни Следзь "Звідки натурпродукт?" у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".