Підприємці в РФ законопроект про контрсанкцїї називають надмірним

17 травня 09:59

Російський бізнес виступив проти законопроекту.

 

Російські підприємницькі групи виступили проти законопроекту, який передбачає кримінальну відповідальність за виконання санкцій іноземних держав на території РФ. Запропоновані законопроектом санкції є надмірними. Про це повідомляє прес-служба "Російського союзу промисловців і підприємців", пише ЕП.

Члени правління союзу прийшли до висновку "про категоричну неприпустимість прийняття цього законопроекту".

"Члени бюро правління зазначили, що законопроект суперечить політиці президента Російської Федерації про відмову від надмірної кримінальної відповідальності та створює додаткові умови для адміністративного тиску на бізнес", - йдеться в заяві.

В союзі вважають, що передбачені законопроектом санкції є понад усяку міру.

"Кримінальне законодавство не повинно передбачати санкцій проти осіб, у тому числі іноземних громадян, для яких виконання рішення іноземного держави, союзу іноземних держав або міжнародної організації про введення заходів обмежувального характеру є обов'язковим, а невиконання такого рішення веде до застосування санкцій у відношенні таких осіб вже відповідно з правом відповідних іноземних держав", - зазначають у російському союзі промисловців і підприємців.

Крім того, в союзі додають, що примус російських підприємств, в тому числі з державною участю, до вчинення дій, що суперечать санкцій США і ЄС може призвести до поширення на ці підприємства вторинних санкцій.Це обмежить їх можливості працювати на глобальному ринку і погіршить російську економіку.

Також в союзі вважають неприпустимим кримінальну відповідальність щодо громадян РФ за сприяння у встановленні антиросійських санкцій, оскільки "вона поширюється і на підприємців, які сумлінно розкривають інформацію про свою діяльність та взаємовідносини з партнерами".

"Введення кримінальної відповідальності за передачу відомостей, які могли призвести до введення заходів обмежувального характеру щодо російських приватних і публічних суб'єктів, є необґрунтованою та надмірною, а також створює невизначеність для російських громадян через ризик кримінальної відповідальності за передачу відомостей, які навіть не обов'язково привели до запровадження заходів обмежувального характеру", - пояснюють у спілці підприємців.

Його представники зазначили, що відповідний законопроект створює ризики необгрунтованого кримінального переслідування громадян РФ, іноземних громадян, обмеження взаємодії з іноземними інвесторами, зниження зацікавленості в інвестиціях в Росію іноземних компаній і погіршення ділового клімату.

Повідомлялося, що держдума РФ на засіданні 15 травня прийняла в першому читанні законопроект, яким будуть введені заходи у відповідь на санкції США проти РФ. Всі 410 депутатів Думи, які були присутні на засіданні, проголосували одноголосно за даний проект закону.