Переломний 2011-й: закаменілий зерновий експорт і повний комплект проблем для трейдерів

16 вересня 06:55

Як і обіцяв прем’єр Микола Азаров, 2011 став переломним з погляду експорту зерна. Причому уряд переформатував зерновий ринок граючи: просто переклав фінансове коромисло з чужого плеча на своє, а сільгосптоваровиробники як були чужаками на ньому, так і залишаються нерідними.

 

Реальним же наслідком «перелому» є поки що закаменілий зерновий експорт і вцілілі негаразди: «відкоти» різноранговим чиновникам, спокуса селян продати тонну пшениці на 5 дол. дешевше, але за готівку, втрачаючи при цьому вдвічі з лишком більше частини власних прибутків. Та й чи будуть аграрії освіченими, якщо бракує вичерпної, достовірної інформації щодо витрат усіх учасників зернового ринку. Обґрунтовані, вони повинні щодня оновлюватися на сайті МінАП, і доступ до цього джерела має бути відкритим для всіх.

Нинішній рік порівнянний із 2008-м за зерновим валом і експортним потенціалом, але аж ніяк не за розцінками на зернові послуги. За цей період вони зросли на тонні майже вдвічі. І тепер на витрати, пов’язані з прийманням, сушкою, очисткою, зберіганням і відвантаженням зерна, на хлібоприймальному підприємстві припадає 29% загальної суми логістичних витрат, або 114 грн/тонна. Таким чином, 55% загальної вартості витрат по переміщенню зерна від сільгоспвиробника на борт судна припадає на монополіста-перевізника та перевалку у порту.

У 2008 році рентабельність зернових становила 16,5%, і аграрії одержали від їх реалізації 2,7 млрд грн прибутку. Без дотацій, доступу до кредитних ресурсів, із ціновими скачками на насіння, мінеральні добрива, пально-мастильні матеріали, за зрослої удвічі орендної плати за землю рік нинішній навряд чи стане для хліборобів таким же успішним. Союзи-асоціації сільгоспвиробників, які ще вчора декламували гасла МінАП, сьогодні через невдоволення державною політикою у зерновиробництві готові до масових протестів.

Продовжуючи порівнювати 2008-й та 2011 роки, можна констатувати для обох періодів майже однакові зерновий вал, обсяг експорту, внутрішню закупівельну ціну. Але від експорту зернових 2008 року аграрії одержали 4,5 млрд грн, держава - 4,8 млрд (послуги з логістики) і трейдери - 8 млрд грн, половина з яких - повернуте державою ПДВ. Тобто, по суті, держава вторгувала лише 800 тис. Зрозуміло, і Мінфін, і Мінекономіки вважали таку зерноекспортну політику викривленою.

Нинішній уряд її «спрямив», скасувавши ПДВ і запровадивши експортні мита. Відтак, цього року прибутки аграріїв можуть бути на 2 млрд грн більше за показник трирічної давності. Але за умови, що рентабельність аграріїв залишиться на рівні 2008 року. Трейдери запишуть до свого активу лише 3,2 млрд. Зате держава збагатиться на 16,5 млрд грн. Із них 6,7 млрд - послуги з логістики, 5,8 млрд - зекономлені на ПДВ плюс 4 млрд грн - сплата за експортне мито.

Детальніше читайте у свіжому випуску «Дзеркала тижня. Україна» у статті Володимира Чопенка «Уряд на зернині».