Переговори України і ЄС гальмує аграрне питання

10 лютого 09:19

Керівник Центру антикризових досліджень Ярослав Жаліло вважає, що переговори України і ЄС щодо зони вільної торгівлі гальмує аграрне питання.

 

У Києві триває п’ятнадцятий раунд переговорів між Україною та ЄС про створення зони вільної торгівлі. Переговірники вже назвали цю зустріч стратегічно важливою, адже вона визначить подальшу тактику завершення переговорного процесу.

У свою чергу експерти переконані, що так швидко досягти згоди сторонам не вдасться, адже є непорозуміння щодо аграрних ринків.

Основними питаннями порядку денного переговорів уже традиційно є лібералізація товарних ринків, торгівля послугами, санітарні та фітосанітарні заходи, торговельні аспекти енергетичної співпраці. В уряді вважають, що зараз позиції сторін щодо підписання угоди про зону вільної торгівлі з ЄС узгоджені на 90%, а 10% - це спірні питання, які потребують обговорення.

Прем'єр-міністр України Микола Азаров висунув ідею розділити цю угоду на дві: зараз підписати домовленість щодо тих позицій, які повністю узгоджені, а ті позиції, щодо яких триває дискусія, винести в наступну угоду. Консенсусу сторони ніяк не можуть дійти щодо агропромислового сектору.

Чи погодиться Євросоюз на поетапне підписання угоди і чи «дотисне» Україну погодитися на невигідні їй умови торгівлі сільгосппродукцією, невідомо. В свою чергу керівник Центру антикризових досліджень Ярослав Жаліло припускає, що саме доступ до аграрних ринків став каменем спотикання угоди про зону вільної торгівлі з ЄС.

«Європа має традиційно високий захист своїх аграрних ринків. Вона, очевидно, не бажає пускати українську продукцію на ці ринки. Я вважаю, що на перешкоді стають нові члени ЄС, які бояться проникнення української сільгосппродукції на свою територію»,- зазначив Жаліло.

Нагадаємо, 18 лютого буде три роки, як Україна та Євросоюз почали переговори про угоди про зону вільної торгівлі.

За матеріалами Deutsche Welle