Парубій прогнозує ухвалення закону про приватизацію в цілому до кінця року

10 листопада 17:39

Парламент зробив перший крок до чітких умов приватизації. Спікер спрогнозував подальшу долю документу.

 

Голова Верховної Ради Андрій Парубій відзначив прийняття на цьому тижні законопроекту "Про приватизацію" в першому читанні та висловив переконання, що до кінця поточного року він буде ухвалений в цілому.

В інтерв'ю телеканалу "Рада" він заявив, що Україна на сьогодні має найбільшу кількість не приватизованих підприємств з усіх наших сусідів. Деякі країни, такі як Канада, за його словами, взагалі не мають державних підприємств.

"І на жаль, у нас державне управління підприємствами часто буває неефективним, корупційним. Тому потрібна чесна і прозора приватизація. На жаль, до сьогодні ці процеси були пригальмовані, тому що не було чітких і прозорих критеріїв - як має проводитись приватизація, щоб не працювали корупційні схеми, щоб не була занижена ціна для державного майна, яке має бути продане за найвищою ціною", - підкреслив він.

9 листопада Верховна Рада схвалила в першому читанні закон "Про приватизацію державного майна" (нова редакція). Урядовий законопроект №7066 підтримали 258 народних депутатів. Проектом закону встановлюються вимоги до проведення аукціонів об'єктів малої та великої приватизації.

За даними опитування соціологічної групи "Рейтинг", українці в цілому виступають проти приватизації державних підприємств. Відповідаючи на питання про долю 4 тисяч підприємств, що залишилися в держвласності, 49% респондентів відповіли, що вони повинні залишатися державними компаніями, ще 30% згодні продати тільки частину з них, але більшість залишити в держвласності, 12% згодні продати більшість залишків держвласності, а 1% готові продати все держмайно.