"Ощадбанк" виявив готовність технічно реалізувати монетизацію субсидій для населення

18 грудня 07:02

Фахівці банку здатні в короткі терміни відкрити кілька мільйонів рахунків і забезпечити контроль над цільовим використанням коштів, що нараховуються на них.

 

Державний банк України "Ощадбанк" має можливість відкрити 7 млн рахунків, необхідних для монетизації субсидій для населення, а також забезпечити технічну можливість для обліку та контролю виплат.

Як пише в своїй статті для DT.UA Юлія Самаєва, про це представники банку повідомили у відповіді на запит, присвячений даній проблемі. Автор вказує, що коментар "Ощадбанку" не співвідноситься з позицією Мінсоцполітики, яке наполягає на тому, що повноцінна монетизація субсидій для населення сьогодні неможлива з технічних причин.

"Відповідь держбанку засмутить чиновників Мінсоцу: на сьогодні майже 3,4 млн українців уже одержують соціальні виплати через "Ощад", і, ймовірно, частина з них є й одержувачами субсидій на оплату ЖКГ, тобто відкрити доведеться не 7 млн рахунків, а вдвічі менше. Але навіть якби йшлося про відкриття саме 7 млн, то Ощадбанк, у якого є понад чотири тисячі відділень у країні, упорався б із цим завданням за кілька місяців", – йдеться в статті.

У Держбанку також стверджують, що готові до технічних викликам монетизації. Зокрема, фахівці банку здатні забезпечити контроль держави над субсидіями, зробивши так, щоб одержувач міг бути доступний лише залишок коштів після оплати ЖКГ. В Мінсоці реалізацію подібної функції вважають вкрай складним завданням.

"Банк опрацьовував можливість і строки реалізації подібного функціонала на картковому рахунку. Це можливо й потребує, за нашими прогнозами, 2–3 місяці. Ми вважаємо, що це має бути не просто субсидіарна картка, а повноцінна соціальна карта, на яку будуть зараховуватися всі без винятку необхідні клієнту соціальні виплати. Такий підхід дасть змогу монетизувати всі виплати, заощаджувати бюджетні кошти, дати клієнту зручний інструмент використання, а державі - необхідний контроль цільового використання відповідних виплат", - зазначається у відповіді "Ощадбанку" на запит DT.UA.

Самаєва підкреслює, що уряд, маючи у своєму розпорядженні можливість проводити ефективну верифікацію соцвиплат, а також держбанк, здатний їх монетизувати, свідомо відмовляється від використання даного ресурсу, який стимулював би споживачів знизити споживання тепла. Замість цього, Кабмін бажає монетизувати субсидії для теплопостачальників.

Читайте також: В Україні можна успішно реалізувати конкурентний ринок теплової енергії – експерти

У Вересні віце-прем'єр-міністр України Павло Розенко заявив, що часткова монетизація невикористаних субсидій може відбутися в кінці опалювального сезону. У той же час він зазначив, що повна монетизація субсидій зараз неможлива.

Детальніше про проблеми реформування енергетичного сектору і перспективи монетизації субсидій на тепло для населення читайте в статті Юлії Самаевої "Хочуть нагріти..." у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".