Ощадбанк обрав нового главу наглядової ради та розподілив посади

05 грудня 03:05

Зміни в Ощадбанку протягом декількох місяців супроводжувалися скандалами

 

Підведені підсумки першого засідання оновленої наглядової ради державного Ощадбанку, що проходив 3-4 грудня. Прес-служба фінустанови повідомила про обрання голови наглядової ради., а також представила інших його членів. Склад наглядової ради повністю змінився.

Головою наглядової ради державного " Ощадбанку (Київ) обрано Байбу Апін, про яку в Україні мало що відомо. Як повідомляється на сайті банку, Апін понад 15 років працює в консалтингу з інформаційних технологій та управління цифровою трансформацією в країнах пострадянського простору.

Згідно з повідомленням, заступником голови наглядової ради обрано екс-міністра фінансів Ігоря Мітюкова, який також очолив комітет з питань призначень та винагород посадовим особам. Головою комітету з питань аудиту був обраний Пітер Бріггс, а комітет з питань ризиків, до складу якого входить підкомітет по роботі з проблемними кредитами, очолив Хуан Енріке Перес Калот.

Прес-служба уточнила, що до складу наглядової ради також увійшли незалежні члени Міхаель Вайнштейн, Янне Хар'юнпаа, представник парламентського комітету з питань фінансів, податкової та митної політики Юлія Пашко і від президента України - Юрій Храмов.

Мітюков має понад 40 років досвіду роботи в різних фінансових і урядових установах. З 2008-го по 2014 рік він працював управляючим директором інвестиційного банку Morgan Stanly, очолював український офіс. У листопаді 2016 року був призначений головою наглядової ради ПАТ "Національний депозитарій України".

Досвід роботи Бріггса в банківській сфері понд 40 років, половину з яких він пропрацював консультантом міжнародних фінансових установ, в тому числі консалтингової групи ING Group.

Калот, керуючий директор мадридської Panorama Consulting S. L., має більш ніж 30-річний досвід в банківському секторі Іспанії, Італії та Великої Британії. З 2008 року він очолює власний консалтинг та є членом ради директорів BBVA Switzerland і Ubi Banca International (Люксембург). Крім того, він є директором нефінансових компаній, таких як Nomisma (Італія), Melara Iberica (Grupo Finmeccanica) та Lux Pharma Participations (Люксембург). Спеціалізується на фінансовій стратегії і регулювання, корпоративному управлінні та внутрішньому аудиті.

Вайнштейн - незалежний банкір і фінансист з більш ніж 30-річним досвідом роботи у сфері міжнародного банкінгу, стратегічного консультування фінансових установ та фінансування розвитку провідних установ США, Центральної Азії, Східної та Центральної Європи, Латинської Америки, в Росії і на Кавказі.

Харьюнпаа має 28-річний досвід в управлінні непрацюючими кредитами (НРК), корпоративного банкінгу та проведенні корпоративних реструктуризацій, а також поглинання і злиття. В його активі кілька проектів з управління НРК у Фінляндії, Прибалтиці, Україні, Словенії і п'яти місій СБ/МВФ, операції з портфелями НРК і угоди злиття і поглинань на кілька мільярдів доларів. Почав кар'єру в 1989 році у Фінляндії, де врегулював великий портфель НРК і зіграв роль у поглинанні в рамках реструктуризації неплатоспроможного банку та організації управління портфеля НРК.

Пашко, дочка голови Національної комісії, що здійснює держрегулювання у сфері ринків фінансових послуг Ігоря Пашко, раніше була консультантом проекту "Реформування проектного циклу інвестиційних проектів" в Європейському банку реконструкції і розвитку (ЄБРР). В 2017-2018 роках була членом наглядової ради Укргазбанку (Київ). З 2016-го по 2017 рік працювала радником міністра фінансів на громадських засадах.

Храмів понад 30 років працює на керівних посадах у банківській системі, був одним з керівників Укрексімбанку (Київ). Він також є заслуженим економістом України і експертом з питань встановлення ефективних партнерських відносин з провідними банківськими та фінансовими установами світу.

Ощадбанк заснований в 1991 році. Його єдиним власником є держава.

Згідно з даними Нацбанку України, на 1 жовтня 2019 року по розміру загальних активів Ощадбанк посідав друге місце (274,609 млрд. грн.) серед 76 діючих у країні банків.

Раніше

Кабінет міністрів України достроково припинив повноваження п'яти членів наглядової ради Ощадбанку і одного - Укрексімбанку. Про це йдеться в повідомленні прес-служби уряду.

Наголошується, що рішення прийнято у відповідності до вимог Закону України "Про банки і банківську діяльність" на підставі того, що кандидатури не були узгоджені Національним банком України.

15 серпня Нацбанк відмовив у погодженні на посаду членів наглядової ради Ощадбанку: Аджунера Шевки, Грінченко Олексія, Білака Даніеля, Власова Дмитра, Олексія Резнікова, а також Торстена Пауля - члена наглядової ради Укрексімбанку.

У Кабміні відзначають, що претенденти, які пройшли всі етапи конкурсного відбору, тестування і співбесіди. "Конкурс відбувся у повній відповідності з вимогами законодавства України і за участю представників міжнародних фінансових організацій (Світового банку, МВФ, ЄБРР, IFC) ", - йдеться в повідомленні.

Крім того, уряд ухвалив рішення конкурсної комісії за цим кандидатам. Проте, керуючись Законом, Кабмін "змушений достроково припинити повноваження членів наглядової ради".