Органи правопорядку змушують виробників ліків працювати "вчорну"

20 травня 06:47

Органи правопорядку по суті перетворилися в офіційні «криши», які дозволяють і навіть змушують фармацевтичні підприємства працювати "вчорну".

 

Як повідомив ZN.UA один із співробітників СБУ, абсолютно «всі фармвиробники працюють у дві-три зміни - але під легальне оподаткування потрапляє продукція тільки однієї зміни».

«Не буде перебільшенням сказати, що податкова збирає не більше 50% податків з фармацевтів. В умовах нелегальної роботи, окрім ліків, що відповідають стандартам, проводиться також і справжній фальсифікат, і субстандарт самої різної якості. Усі контролюючі органи у схемі, а рідкісні викриття і розкриті злочини у фармгалузі - це просто результати воєн правоохоронців за свою частку в прибутках тіньового бізнесу, які швидко гасять валізи грошей або дзвінки зверху», - розповів співрозмовник видання.

Побічно ці слова підтверджують результати роботи Держлікінспекції за 2010 рік. Перевірками було охоплено 7157 суб'єктів господарювання (+28% в порівнянні з 2009-м); за їх результатами виявлено 4575 порушників вимог законодавства (+27%, 3606) та надано 13 257 приписів про усунення порушень або заборону обігу ЛЗ (+22%) ; різко зросла кількість приписів щодо заборони обігу лікарських засобів - з 2835 до 5393, або на 55%.

Тільки у Києві в 2010-му було вилучено з обігу 197 тисяч упаковок неякісних ліків. Таким чином, порушення при виробництві та обігу ліків носять масовий і очевидно неконтрольований державою характер. Адже очевидно, що Держінспекція висвітлила лише невелику частину порушень. Більше того, приписи інспекції - це не кримінальні справи, а значить, коріння проблеми тільки розростається, і в поточному році порушення поставлять новий рекорд.

Детальніше читайте у свіжому випуску «Дзеркала тижня. Україна» у статті Юрія Бутусова «Фармакологія: кримінальний бізнес №1».