Оператор "Північного потоку 2" направив Данії третю заявку для будівництва газопроводу в її водах

15 квiтня 15:27

Заявка подана у відповідності до законодавства Данії.

 

Компанії-оператор проекту Nord Stream 2 AG після більше двох років з моменту подання першої заявки на отримання дозволу на будівництво у водах Данії подала заявку по третьому варіанту маршруту газопроводу. Про це йдеться в повідомленні проектної компанії.

"Третя заявка, що включає оцінку впливу на навколишнє середовище, стосується маршруту у виключній економічній зоні (ВЕЗ) Данії у водах на південь від острова Борнхольм. Заявка подається згідно з рішенням Данського енергетичного агентства (ДЕА) від 26 березня 2019 року. Дана територія ВЕЗ раніше була спірною між Данією та Польщею і тому не була доступна для розробки будь-яких проектів. Домовленість між двома країнами тепер досягнута, але ще не ратифікована Польщею", - пояснює компанія.

На розгляді в ДЕА вже знаходяться дві заявки від компанії Nord Stream 2. У квітні 2017 року на основі рекомендацій, отриманих від влади Данії в ході планування успішно працюючого газопроводу "Північний потік", Nord Stream 2 подала першу заявку на базовий маршрут, який перетинає територіальні води Данії на південь від острова Борнхольм. 1 січня 2018 року вступила в силу поправка до закону про Континентальному шельфі Данії, має ретроспективну дію тільки для проекту "Північний потік 2". Новий закон дав право міністерству закордонних справ Данії накладати вето на інфраструктурні проекти в територіальних водах Данії з політичних міркувань. Рішення від міністерства закордонних справ очікується вже протягом 16 місяців. Nord Stream 2 досі не отримала ніякої відповіді.

У серпні 2018 року після восьми місяців очікування відповіді міністерства закордонних справ і без будь-яких часових рамок його отримання компанія Nord Stream 2 була змушена подати заявку за альтернативним маршрутом через ВЕЗ Данії до північно-заходу від Борнхольма поза датських територіальних вод.

"Процеси отримання дозволів по обом заявками, що включали національні і міжнародні консультації з громадськістю, експертами та компетентними органами (так звану процедуру Еспоо), показали, що обидва маршрути відповідають технічним і екологічним вимогам, і дозвіл може бути видано по кожному з них", - наголошується в повідомленні.

Читайте також: Суд скасував штраф Коболєва на 1,4 млрд грн через "Газпром"

Раніше вже повідомлялося, що Данія відмовляється надавати дозвіл на будівництво газопроводу "Північний потік-2" на своїй території.

Нагадаємо, що проти будівництва "Північного потоку-2" зі спільною заявою виступили парламенти Литви, Латвії і Польщі та Естонії. Про перешкоди для будівництва російського газопроводу "Північний потік-2" читайте в матеріалі Ігоря Маскалевича "Датський хрест для "Газпрому" в тижневику "Дзеркало тижня. Україна".

Морський газопровід "Північний потік 2" потужністю 55 млрд куб. м на рік повинен пройти від компресорної станції "Слов'янська" в Кінгісепському районі Ленінградської області до балтійського узбережжя Німеччини. Засновником і власником контрольного пакета акцій акціонерного товариства "Північний потік 2" є "Газпром". В будівельний консорціум входять французька Engie, австрійський OMV, британо-нідерландська Royal Dutch Shell, німецькі Uniper і Wintershall.

Глава "Газпрому" Олексій Міллер 4 жовтня 2018 року заявив, що "Газпром" готовий почати постачання газу по "Північному потоку 2" з 1 січня 2020 року.