Омельченко означив вихід із ситуації з відключенням водоканалів і теплокомуненерго — ЗМІ

20 березня 10:30

 

Держава повинна оперативно вирішити проблему з можливим відключенням електроенергії шахтам, водоканалам і теплокомуненерго. Можливий варіант - зобов'язати "Укрінтеренерго" стати постачальником для проблемних підприємств. Про це заявив директор енергетичних програм центру Разумкова Володимир Омельченко, пише УНІАН.

"Держава має знайти кошти в особі міністерств, відомств, місцевої влади, Кабміну, а ПОН, Укрінтеренерго, у свою чергу, за нерегульованим тарифом, не за завищеними цінами, а за звичайною ціною повинне продавати електроенергію цим соціально важливим об'єктам", - прокоментував Омельченко.

За словами експерта, це цілком можливо, оскільки "Укрінтеренерго" є державною компанією та має ліцензії на постачання електроенергії за нерегульованим тарифом - тобто може укласти нові договори як звичайний постачальник. В іншому випадку відключення водоканалів, шахт, або теплокомуненерго може призвести до "непередбачуваних соціально-економічних наслідків".

Омельченко зазначив, що зараз близько 1300 підприємств із поганою платіжною дисципліною, лише 40% з них розрахувалися за два місяці з початку року.

"На жаль, за законом вони з 1 квітня мають бути відключені від постачання електричної енергії. Тому уряд повинен терміново вже 27 березня на своєму засіданні вирішити питання про знаходження коштів та про зобов'язання того ж ПОН, постачальника останньої надії, оголосити тендер на продаж електричної енергії за звичайними цінами", - резюмував експерт.

Нагадаємо, термін постачання електроенергії від держпідприємства "Укрінтеренерго" ("постачальника останньої надії") закінчується 31 березня 2019 для споживачів, які приєдналися до договору про постачання електроенергії 1 січня 2019. В Україні таких, як повідомляє "Укрінтеренерго", налічується понад 1300 споживачів. Багато з них мають проблеми з рахунками, від загальної кількості цих споживачів за електроенергію розрахувалися близько 40%. Найбільшими боржниками є промислові і державні підприємства, держшахти і теплокомуненерго.