Офіційна гривня зміцніла ще на 25 копійок

07 лютого 09:24

Курс євро встановлений на рівні 30,72 грн/євро.

 

Національний банк України встановив офіційний курс гривні до долара на четвер, 7 лютого, на рівні 26,9640 грн/долар, нацвалюта зміцніла до долара ще на 25 копійок порівняно з попереднім робочим днем (27,2158 грн/долар у середу, 6 лютого). Курс євро встановлений на рівні 30,7228 грн/євро (6 лютого – 31,0886 гривні), 10 рублів – 4,1061 грн/рубль (6 лютого – 4,1507 гривні).

Зазначимо, 7 лютого, набуває чинності закон "Про валюту і валютні операції", що передбачає запровадження понад 20 послаблень на валютному ринку.

Зокрема, збільшення терміну здійснення розрахунків за експортно-імпортними контрактами, скасування валютного нагляду за цими операціями, вільне використання рахунків юридичних осіб за кордоном (окрім операцій із переказу коштів з країни), впровадження системи е-лімітів замість індивідуальних ліцензій на валютні операції для фіз-та юросіб.

Окрім цього, скасовуються санкції за порушення термінів розрахунків і обмеження на дострокове погашення зовнішніх зобов'язань. Дозволяється укладення валютних форвардів для хеджування експортно-імпортних і боргових операцій, проведення операцій за рахунками юросіб-нерезидентів в українських банках.

Скасовується реєстрація зовнішніх запозичень і дозволяється оnline-купівля іноземної валюти фізособами (до 150 тисяч грн/день в еквіваленті).

Банкам дозволяється продавати клієнтам державні цінні папери, номіновані в іноземній валюті, та укладення валютних свопів із резидентами та нерезидентами. А також проведення безлімітних інвестицій у цінні папери інвестиційного класу.

Зазначимо, напередодні Нацбанк скасував вимогу до юросіб щодо обов'язкового резервування коштів для купівлі валюти - так зване правило "Т+1". Тепер компанії зможуть купувати валюту день у день. Із 1 березня регулятор знижує норму обов'язкового продажу експортної виручки до 30% з 50%.

Крім цього, новини про підтримку з боку МВФ додають сил нацвалюті. Але на порядку денному президентські та парламентські вибори, які вступають у свою активну фазу, і їхній результат невідомий. Поточна ситуація тисне на курс, створюючи фактор невизначеності щодо майбутньої монетарної політики. Докладніше читайте в матеріалі Максима Пархоменка "На валютному фронті без змін" у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".