Одеську митницю очолить 26-річна заступниця Саакашвілі

16 жовтня 13:15

Кадрове призначення анонсував президент України.

 

Керівником Одеської митниці стане нинішній заступник голови облдержадміністрації Михайла Саакашвілі Юлія Марушевська. Про це сьогодні на відкритті в Одесі центру з надання адміністративних послуг заявив президент України Петро Порошенко.

"В Одесу повертається вантажопотік. Одеська митниця отримає нового керівника – Юлію Марушевську. Вітаю!", − сказав президент.

Глава держави зазначив, що адміністрація мосрьких портів України спільно з приватнми інвесторами профінансує будівництво нового митного терміналу в Одесі.

Голова ОДА Михайло Саакашвілі додав, що термінал буде збудовано за три-чотири місяці, і він відповідатиме сучасним вимогам.

Коментуючи призначення Марушевської, Саакашвілі додав: "Дякуючи Богові, в неї немає професійної митної освіти. Освіта митника - це освіта здирника".

Юлія Марушевська з липня 2015 року займає посаду виконувача обов'язків заступника, а з вересня 2015 – заступника голови Одеської ОДА Михайла Саакашвілі.

Марушевська є активістом Евромайдана і автором популярного ролика "I am Ukrainian", що зібрав понад 8,5 мільйонів переглядів на Youtube.

У 2012 році вона закінчила філологічний факультет КНУ імені Тараса Шевченка, в 2015 – вивчала політичні науки та державне управління в Стенфорді.

Читайте також: Ківалов зняв кандидатуру з виборів мера через кримінальні справи – Саакашвілі

В кінці вересня Михайло Саакавшили публічно звинуватив прем'єр-міністра України Арсенія Яценюка та голову Державної фіскальної служби Романа Насірова у блокуванні роботи митниці. За словами Саакашвілі, політика уряду щодо митної служби призводить до маніпуляції вартістю в ручному режимі зі сторони ДФС і корупції. Голова Одеської ОДА заявив, що бізнес буде безсилий "перед маніпуляцією з боку ДФС вартістю в ручному режимі", так як новою постановою бізнес зобов'яжуть розмитнювати за цінами ДФС.

Схожу думку про корупційних схемах "ручної роботи" митниці в інтерв'ю ZN.UA висловлював звільнений за ініціативою Насирова колишній керівник митниці Костянтин Лікарчук.

Роман Насіров, у свою чергу, заявляв, що конфлікт з Саакашвілі був викликаний не тільки конкретними розпорядженнями уряду, що стосуються порядку розмитнення товарів, але і погодженням кандидатури нового керівника Одеської митниці. Перший етап конкурсу на заміщення посади начальника митниці пройшли дев'ятеро осіб, у тому числі Марушевська.