Обсяг інвестицій у комерційну нерухомість перевищив 150 мільйонів доларів

15 лютого 04:14

Обсяг інвестицій у комерційну нерухомість України в 2010 році перетнув межу в 150 мільйонів доларів. Про це йдеться в огляді ринку комерційної нерухомості консалтингової компанії DTZ.

 

Огляд демонструє, що в першому кварталі 2010 року обсяг інвестицій, які надходили на ринок комерційної нерухомості в Україні, перетнув межу інвестицій у даний сектор за весь 2009 рік, а показник за 2010 рік перевищив на 150 мільйонів доларів.

Найбільшу активність у 2010 році на інвестиційній «вторинці» у сегменті нерухомості в Україні демонстрували українські компанії та приватні інвестори, які мають достатній обсяг вільних фінансових ресурсів. Ці фінансові масиви у даних компаній з'явилися завдяки продажу в докризовий період власних активів у інші сегменти економіки.

Крім того, певну активність демонстрували європейські та ізраїльські інвестори. Їх також цікавила можливість придбати активи в сегменті нерухомості в Україні. Зріс інтерес і у російських інвесторів, але вони вважають за краще укладати угоди M&A з придбання девелоперських компаній.

Огляд ринку також показує, що в першому кварталі 2010 року чиста початкова ставка прибутковості на найкращі об'єкти комерційної нерухомості в Києві перебувала в межах 13,5-16%, відображаючи невелике зростання вартості активів з 2009 року.

Протягом останніх трьох кварталів 2010 початкова ставка прибутковості знизилася до 13,5%, 14% і 15% для найякісніших об'єктів офісної, торговельної та складської нерухомості відповідно.

«Українські інвестори пропонували навіть 12% на якісні об`єкти нерухомості з хорошим потенціалом зростання орендних ставок. Проте власники таких об`єктів розглядали можливість їх продажу за ставкою дохідності не вище 7-8%», - йдеться в огляді.

Протягом 2010 року, як і в 2009 році, інвестори були готові інвестувати в одну операцію не більше 5-20 млн. дол

У компанії DTZ очікують, що після відновлення активної динаміки ринку нерухомості ставки прибутковості в Україні знизяться ще більше.