Обсяг держборгу в Україні слід обмежити на рівні до 40% ВВП – експерт

10 червня 16:04

Відсутність довгострокових правил формування фіскальної політики може призвести до виникнення боргових криз у майбутньому.

 

Країні з таким рівнем розвитку, як Україна, необхідні жорсткі обмеження показника боргового навантаження сектору загального держуправління на рівні до 40% ВВП. Про це у своїй статті для DT.UA пише Василь Башко.

Автор вказує, що обмеження дефіциту – необхідна передумова утримання боргового навантаження в безпечних межах.

"У Бюджетному кодексі встановлене обмеження загального обсягу державного та гарантованого державою боргу в межах до 60% ВВП. Однак в Україні уряд втрачає можливість ринкового розміщення державних цінних паперів за прийнятними ставками за значно нижчого рівня цього показника", - йдеться в статті.

"Розрахунки засвідчують, що для країн із таким рівнем розвитку, як в Україні, необхідними є посилені обмеження показника боргового навантаження сектору загального держуправління - на рівні до 40% ВВП.", - зазначає автор.

Башко також зазначає, що відсутність довгострокових правил формування фіскальної політики може призвести до виникнення перманентних боргових криз у майбутньому.

На його думку, доцільно ініціювати зміни законодавства, що передбачають конкретні заходи для недопущення зростання боргу понад безпечного рівня (а якщо таке перевищення відбулося - заходи для його зниження до безпечного рівня).

Детальніше про стратегію боргової політики України читайте у статті Василя Башка "Стратегія боргової політики - не лише галочка в плані реформ" у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".