Обговорювана програма може стати останньою у співпраці з МВФ — Маркарова

22 сiчня 07:06

Україна твердо має намір здобути фінансову самостійність

 

Україна має намір переглянути свої відносини з МВФ, але не зараз, а через деякий час. Про це неодноразово згадувала міністр фінансів Оксана Маркарова, проте останнім часом ці наміри перетворилися у свого роду програму дій, яка поєднується з намірами МВФ, і звучать все частіше. Нинішня спільна програма завершується 17 лютого.

Україна все ще потребує фінансової підтримки Міжнародного валютного фонду (МВФ), однак нова трирічна програма розширеного фінансування EFF, попередня домовленість про яку була досягнута наприкінці минулого тижня з менеджментом Фонду, може стати останньою, вважає міністр фінансів Оксана Маркарова.

"Програма МВФ, по якій ми досягли домовленостей на рівні менеджменту, обов'язково потрібна на три роки. Але вже з неї, повністю виконавши її, є шанс випуститися з МВФ", - написала глава Мінфіну у Facebook у вівторок ввечері.

Президент, уряд і Нацбанк України на початку грудня 2019 року домовилися з менеджментом МВФ про відкриття нової трирічної програми розширеного фінансування на $ 5,5 млрд. Остаточне рішення має ухвалити рада директорів Фонду після виконання Києвом останніх попередніх заходів, у тому числі прийняття низки законів Верховною Радою.

Поточна програма співпраці між Україною та МВФ у рамках механізму stand-by була затверджена 18 грудня 2018 року і завершується 17 лютого цього року. Її обсяг 2,8 млрд SDR (резервний та платіжний безготівковий засіб, що емітується Міжнародним Валютним Фондом) або близько $ 3,9 млрд. Перший транш SDR1 млрд (близько $ 1,4 млрд) було надано одразу, а потім планувалося ще два транші за підсумками піврічних переглядів. Однак у зв'язку зі зміною президента і уряду після виборів вирішено було почати розробку нової програми співпраці. В результаті в минулому році фінансування з боку Фонду було відсутнє, тоді як Київ заплатив майже SDR 1,4 млрд.

В історії України раніше вже були більш тривалі періоди, коли вона лише виплачувала МВФ раніше отримані кошти з відсотками. Зокрема, у 2002-2007 роках і в 2011-2013 роках Київ заплатив Фонду відповідно 1,45 млрд SDR і SDR 6,43 млрд за відсутності зустрічного фінансування.

У той же час у 1994-2001 роках "нетто" надходження коштів в Україну від МВФ становило 1,04 млрд SDR, у 2008-2010 роках – SDR 8,72 млрд, у 2014-2018 роках - $ 3,92 млрд.

У результаті В цілому за роки співпраці з Фондом Київ отримав SDR 22,41 млрд, а виплатив 18 млрд SDR, з яких SDR 2,47 млрд склали відсотки.

У 2020-2024 роках Україна має виплатити МВФ, згідно з даними на сайті Фонду, SDR 6,44 млрд, у тому числі SDR 0,59 млрд відсотків. З цієї суми на цей рік припадає SDR 1 млрд, на наступний – SDR 1,14 млрд.

"Ця програма на три роки - ми її всередині називаємо "остання програма", з якої ми не вийдемо напівдорозі, а завершимо. І продовжимо нашу співпрацю з Фондом як країна, яка не потребує нового кредитування", - сказала Макарова в ефірі "Свободи слова" в понеділок пізно ввечері.

Міністр фінансів підкреслила, що в економіки країни через три роки є всі шанси стати самодостатньою."В України є реально всі шанси в цей раз через три роки стати абсолютно самодостатньою. Якщо подивитися на 2019-2021 роки, то на них потрапляють піки виплат і обслуговування боргів, частина яких були накопичені раніше. Ми зробили роботу над помилками: що не так з боргом... А на сьогодні ми значно скорочуємо борг до ВВП, а з іншого боку - робимо все для зростання економіки", - пояснила Маркарова.

"Ці два паралельних процеси дозволять через 2-3 роки побачити абсолютно іншу економіку", - вважає міністр фінансів.