Нормативно-правову базу кредитних відносин буде переглянуто

10 лютого 20:20

З ініціативи НБУ і за дорученням президента Віктора Януковича створена спеціальна робоча група. Її роботу курує глава НБУ Сергій Арбузов та заступник глави Адміністрації президента Андрій Портнов.

 

Як стало відомо ZN.UA, перед робочою групою поставлено завдання протягом місяця підготувати, внести до Верховної Ради та забезпечити прийняття комплексу змін до законодавства (до Цивільного, Цивільно-процесуальний, Господарський і Господарсько-процесуальний кодекси, до закону «Про іпотеку», закон «Про адміністративне судочинство», в «Декрет про валютне регулювання та контроль» та інші законодавчі акти).

У результаті комплексного перегляду чинної законодавчої бази повинні бути переглянуті і приведені до спільного знаменника всі регулюючі кредитні відносини правові норми і підзаконні акти, встановлені гранично ясні і прозорі правила для позичальників і кредиторів, а також усунуті колізії в законодавстві, які дозволяють недобросовісним позичальникам ухилятися від зобов'язань перед банками. За цей час Національний банк має увідповіднити всі свої внутрішні підзаконні акти та положення з актами, що наразі на стадії підготовки. Крім того, за даними ZN.UA, судді, неправомірність рішень яких по відношенню до банків буде встановлена, будуть притягнуті до дисциплінарної відповідальності. Докладніше читайте в найближчому випуску "Дзеркала тижня. Україна".