Нобелівський лауреат: Ризик нового світового кризи становить 50%

09 вересня 16:31

Ймовірність рецесії світової економіки підвищилася до рівня 50%, вважає лауреат Нобелівської премії у сфері економіки 2008 року Пол Кругман, який прибув у Ярославль (Росія) для участі в Світовому політичному форумі.

 

"Існує дуже висока ймовірність того, що складна ситуація, в якій зараз знаходиться світова економіка, зумовить рецесію", - наводить цитату з виступу П. Кругмана агентство Bloomberg.

Економіст визначає ризик рецесії як "досить високий, можливо, 50%".

У серпні П. Кругман підкреслював, що ризик рецесії світової економіки може бути "трохи більшим" за рівень 30%, підштовхуючи країни з розвиненими економіки до відмови від заходів зі скорочення бюджетних витрат, а центральні банки - до більш експансіоністської монетарної політики.

"Варто зрозуміти, що країнам без фінансових проблем - а це, принаймні, п'ять країн з G, які можуть досить вільно дозволити собі позики - слід відтермінувати введення заходів щодо посилення бюджетної політики, і, тому центральним банкам слід розширювати, а не мінімізувати свій вплив", - заявив П. Кругман щодо семи найбільш розвинених країн світу.

Нобелівської комітет нагородив П. Кругмана за аналіз моделей торгівлі і проблем економічної географії. П. Кругман народився в 1953 році. Має ступінь професора економіки Прінстонського університету, штат Нью-Джерсі, веде економічну колонку в The New York Times.