В тариф закладають ціну вугілля нижче його реальної вартості - ЗМІ

23 листопада 13:57

Ціна вугілля в тарифі буде нижчою за ціну держшахт і поточних котирувань в порту Роттердама.

 

Ціна вугілля, яку НКРЕКП пропонує закласти в ОРЦ за формулою Роттердам+, нижче міжнародних індексів і ціни держшахт. Про це йдеться в офіційній презентації НКРЕКП щодо формування оптово-ринкової ціни електроенергії на 2018 рік, повідомляє "Главком".

За пропозицією Комісії, ціна вугілля, закладена в тарифі, складе ,58 за тонну. При цьому станом на жовтень 2017 року реальна ціна американського вугілля - 0 за тонну, вугілля з ПАР - 0 за тонну, за індексом API2 (порт Роттердам) за жовтень 2017 року - ,73 за тонну. Навіть ціна вугілля держшахт, яку затвердив Міненерго з 1 листопада, вище закладеної в тарифі, - на рівні ,58 за тонну.

Крім того, згідно затвердженого Мінпаливом прогнозного балансу, буде знижена частка виробництва електроенергії АЕС та ГЕС, а в 2018 році буде знижена частка виробництва електроенергії ТЕС, ТЕЦ і ВДЕ буде збільшена.

Нагадаємо, в березні 2016 року Національна комісія регулювання енергетики і комунальних послуг затвердила нову методику визначення оптової ринкової ціни на електроенергію. Це ціна, за якою ТЕС продають електроенергію в ринок. У ній, зокрема, враховується ціна на вугілля.

Згідно з новою методикою, вартість вугілля у виробництві вугільно-теплової генерації обчислюється за формулою "середня вартість вугілля в порту Роттердам за останні 12 місяців плюс вартість його доставки в Україну".

Як зазначає керівник аналітичного відділу інвестиційної компанії Concorde Capital Олександр Паращій, викликане демаршем одного з членів НКРЕКП перенесення рішення про зміну ОРЦ з листопада на грудень може привести до зростання вартості вугілля в тарифах. Це пов'язано з тим, що ціна вугілля на міжнародних ринках зростає з кожним місяцем. "Якщо вони (НКРЕКП - ред.) будуть приймати рішення в грудні, то доведеться враховувати ціни з грудня 2016 по листопад 2017-го. При такому підході ціна вугілля в Роттердамі буде десь на долар вище. Відповідно, вартість вугілля, яка буде закладена в ціні, буде на долар вище", - прокоментував експерт.

НКРЕКП складається з семи осіб. Зараз працюють лише 4 члени з 7 - мінімально можливу кількість комісіонерів, необхідних для прийняття рішень. При цьому з 13 листопада робота Комісії повністю заблокована в зв'язку з "виходом на лікарняний" Бориса Циганенко.

Згідно з даними експертів аналітичної платформи VoxUkraine, очолюваної професором Пітсбурзького університету Тимофієм Миловановим, в Україні зберігаються найнижчі в Європі тарифи на електроенергію.